Antena 3 CNN Life Sănătate 35% dintre români suferă de bruxism sau scrâșnirea dinților. Medic stomatolog: "Pacienţii ajung târziu la stomatolog, atunci când li se pare că s-au micşorat dinţii"

35% dintre români suferă de bruxism sau scrâșnirea dinților. Medic stomatolog: "Pacienţii ajung târziu la stomatolog, atunci când li se pare că s-au micşorat dinţii"

Alexandra Axinia
<1 minut de citit Publicat la 10:09 22 Aug 2023 Modificat la 10:17 22 Aug 2023

Bruxismul este un reflex inconştient prin care, cel care îl are strânge tot timpul din dinţi. Partenerul de somn poate auzi noaptea cum celălalt de lângă îşi freacă dinţii unii de alţii, iar această frecare poate fi faţă-spate sau în lateral. Cei care scrâșnesc în lateral au măselele foarte tocite, iar cei care freacă dinţii faţă- spate au probleme cu dinţii din faţă. 

"Pacienţii ajung târziu la stomatolog, atunci când li se pare că li s-au micșorat dinții. Bruxismul toceşte dinţii şi astfel aceştia scad din înălţime. Micşorându-se, dinţii ajung să nu se mai vadă şi au un aspect bătrânicios. 

Ca şi soluţie, trebuie refăcută suprafața molarilor, astfel încât să înalți dimensiunea verticală, apoi se vor adăuga faţete pe dintii din faţă. Nu este o intervenţie durereoasă, dar trebuie făcută cu multă atenţie. 

Citeşte şi: t de recomandat este implantul dentar pentru înlocuirea dinților lipsă? Ce tip de implant ți se potrivește

De cele mai multe ori, oamenii care sunt stresaţi vor suferi de bruxism pentru că ei strâng foarte mult din dinţi. Bruxismul nu trece de la sine dacă nu intervenim", a declarat Anca Vereanu, medic primar chirurgie orală.

×
Etichete: bruxism stomatologie
x close