Antena 3 CNN Life Sănătate Bolnavii cu insuficienţă renală cronică vor avea acces la medicamente specifice, în cadrul unui program derulat la nivel naţional

Bolnavii cu insuficienţă renală cronică vor avea acces la medicamente specifice, în cadrul unui program derulat la nivel naţional

medicamente - getty
Furnizorii de medicamente vor avea noi obligaţii. Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    14 Aug 2024   •   18:05

Guvernul a aprobat, miercuri, modificarea hotărârii privind programele de sănătate pentru a permite asigurarea accesului bolnavilor la medicamentele specifice în cadrul Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, furnizorii de servicii de dializă având posibilitatea de a prescrie aceste medicamente pacienţilor eligibili.

Potrivit unui comunicat al Executivului, hotărârea aprobată modifică şi completează în acest sens Hotărârea Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate.

"Actul normativ va permite asigurarea accesului bolnavilor la medicamente specifice care fac obiectul contractelor cost volum în cadrul Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, furnizorii de servicii de dializă având posibilitatea de a prescrie aceste medicamente pacienţilor eligibili", precizează sursa citată.

Hotărârea prevede că, pentru acordarea tratamentului cu medicamentul specific care face obiectul unui contract cost-volum (DCI Oxihidroxid Sucroferic), casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte cu furnizorii de servicii de dializă, contracte distincte.

Alte prevederi ale actului normativ se referă la transmiterea, de către toate categoriile de furnizori de servicii medicale, servicii conexe, medicamente şi dispozitive medicale, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, a facturii şi a documentelor justificative, ţinând cont de faptul că factura va fi încărcată în sistemul naţional RO e-factura.

"Documentele justificative nu vor mai însoţi factura, ci se vor transmite separat de momentul transmiterii facturii, ce poate fi emisă şi încărcată în sistemul naţional Ro-e-factura după validarea documentelor justificative", mai precizează Guvernul.

De asemenea, actul normativ introduce o nouă obligaţie pentru furnizorii de medicamente, în relaţia contractuală cu casa de asigurări de sănătate, referitoare la verificarea şi scoaterea din uz, la momentul eliberării prescripţiilor medicale electronice din farmacie, a medicamentelor care prezintă elementele de siguranţă care apar pe ambalajul medicamentelor de uz uman, mai arată sursa citată.

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close