Antena 3 CNN Life Sănătate Boala pulmonară obstructivă cronică afectează 74% dintre pensionari. Tratamentul este decontat doar 50%

Boala pulmonară obstructivă cronică afectează 74% dintre pensionari. Tratamentul este decontat doar 50%

boala pulmonara cancer plamani doctor pacienti
Boala pulmonară obstructivă cronică afectează aproape 1 milion și jumătate de români / sursă foto: Getty Images
de R.M.    |    25 Sep 2024   •   19:39

Specialiștii de la Societatea Română de Pneumologie atrag atenția că boala pulmonară obstructivă cronică afectează aproape 1 milion și jumătate de români. Dintre aceștia, 74% fiind pensionari. Cel mai îngrijorător este că tratamentul nu este decontat decât în proporție de 50% de către stat.

În România trăiesc aproximativ 2,3 milioane de oameni care au un diagnostic de boală cronică respiratorie precum BPOC, astm și cancer pulmonar.

În ultimii ani, boala pulmonară obstructivă cronică a devenit o problemă socială în țara noastră, având în vedere că 74% dintre cei diagnosticați sunt pensionari. Din păcate, nu toți au acces la timp la tratamentul vital.

„Majoritatea inhalatoarelor pe care le folosesc sunt doar 50% ceea ce pentru buzunarul unui pensionar înseamnă o provocare. Din momentul în care are această provocare și aderența, complianța la tratament scade, ori știm că aceste boli cronice presupun un tratament toată viața”, a declarat Florin Mihălțan, de la Societatea Română de Pneumologie.

Pentru a avea acces la timp la tratament, pensionarii depun eforturi uriașe. Asta în situația în care afecțiunea este și un factor de risc crescut pentru alte probleme de sănătate, inclusiv pentru boli cardiace.

„Noi acum suntem în niște demersuri antrenați cu toate autoritățile responsabile pentru a obține o creștere pentru această categorie de suferinzi până la 100%”, a mai declarat Florin Mihălțan.

Autoritățile spun însă că se fac pași importanți pentru a le oferi pacienților cu afecțiuni pulmonare mai multe șanse la viață.

„Să nu uităm însă că de multe ori patologia pulmonară include și bolile rare sau unele boli rare pentru care s-au făcut eforturi în ultimii ani de introducere a unor molecule inovative și lucrul ăsta cred că este important pentru că le de o șansă la viață normală sau aproape de normalitate pacienților cu acest tip de boli”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

O altă problemă este legată de diagnosticul tardiv, avertizează specialiștii, ceea ce afectează automat calitatea vieții acestor pacienți.

„Aducem un plus substanțial condițiile actuale de diagnostic-tratament pentru a crea credite noi, actul medical performant în această complexă specialitate medicală pneumologie”, a declarat Viorel Jinga, rector UMF „Carol Davila” București.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala pulmonară obstructivă cronică afectează sute de milioane de oameni la nivel mondial și este totodată, a treia cauză principală de deces, provocând peste 3 milioane de decese în 2019.

×
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close