
Un nou studiu arată că băuturile tip slushie sau granita, care conțin glicerol, pot provoca o scădere a conștienței dar și a nivelului de zahăr din sânge la copiii mici. Medicii pediatri avertizează că aceste băuturi ar trebui evitate de copiii sub 8 ani, iar recomandările de sănătate publică ar putea avea nevoie de o revizuire, scrie The Guardian.
Cercetătorii au analizat cazurile a 21 de copii care au ajuns la spital cu simptome severe imediat după consumul unei astfel de băuturi. Studiul, publicat în jurnalul Archives of Disease in Childhood, a identificat un sindrom numit intoxicație cu glicerol, care poate provoca hipoglicemie (nivel scăzut al zahărului din sânge), pierderea stării de conștiență, acidoză lactică și hipokaliemie (nivel scăzut de potasiu).
Ce este glicerolul
Glicerolul este un alcool natural folosit ca înlocuitor al zahărului și ajută la menținerea texturii acestor tip de băuturi, împiedicând înghețarea completă a lichidului. În Marea Britanie, aceste băuturi nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani, însă echipa de cercetători de la University College Dublin, condusă de profesorul Ellen Crushell, susține că limita de vârstă ar trebui ridicată la 8 ani.
Dintre cele 21 de cazuri studiate, 14 copii s-au îmbolnăvit în decurs de o oră după consum. Toți au fost inițial diagnosticați cu hipoglicemie la sosirea în departamentele de urgență, dar s-au recuperat rapid și au fost externați cu recomandarea de a evita aceste băuturi. În urma acestei avertizări, 20 dintre copii nu au mai avut probleme, însă unul dintre ei a consumat din nou un slushie la vârsta de 7 ani și a dezvoltat simptome similare în mai puțin de o oră.
Este greu de stabilit o doză sigură
Autorii studiului subliniază că transparența privind concentrația de glicerol din slushie-uri este deficitară, ceea ce face dificilă stabilirea unei doze sigure. De asemenea, viteza și cantitatea consumului, precum și factori precum consumul pe stomacul gol sau după exerciții fizice intense, ar putea influența reacția organismului.
„Aceste băuturi nu oferă niciun beneficiu nutrițional sau pentru sănătate și nu sunt recomandate ca parte a unei diete echilibrate”, avertizează cercetătorii. „Recomandările privind consumul lor trebuie să fie orientate spre siguranță.”
Agenția pentru Standardele Alimentare din Marea Britanie recomandă deja limitarea consumului la maximum un slushie pe zi pentru copiii între 5 și 10 ani. Cu toate acestea, studiul sugerează că siguranța ar putea fi mai bine garantată prin introducerea unei limite bazate pe greutatea corporală sau prin ridicarea pragului de vârstă la 8 ani, pentru a preveni expunerea la doze periculoase de glicerol.