Vaccinurile din copilarie sau faptul ca in trecut ai avut rubeola, hepatita sau varicela nu inseamna imunitate pe viata.
Asta spun medicii infectionisti, alarmati de faptul ca tot mai multi pacientii adulti fac boli de care se stiau feriti. Numarul de anticorpi protectori scade in timp pe de o parte, pentru ca fiecare organism “prelucreaza” diferit imunizarea. Peste hotare se recomanda verificarea acestor markeri infectiosi cel putin la 5 ani, potrivit stirileprotv.ro.
Adultii de peste 35 de ani pot afla abia cand apar simptome inexplicabile ca imunitatea indusa de un vaccin nu e absoluta.
Orice adult care se stie sanatos ar trebui sa isi verifice o data la 5 ani nivelurile de anticorpi pentru principalele boli infectioase. Asta au stabilit infectionistii straini, iar acum se conformeaza si infectionistii nostri. Aici a fost confirmat cazul unei femei de 30 de ani, care acum 4 ani era protejata perfect de hepatita B. Intre timp si-a pierdut anticorpii, asadar a devenit vulnerabila.
In cazul hepatitei B faptul ca te stii aparat poate fi chiar o capcana.
″De obicei imunitatea obtinuta prin boala este mai puternica si de mai lunga durata decat imunitatea prin vaccin, prin urmare anticorpii dainuie mai mult. Se poate ca acestia sa scada, inclusiv in bolile despre care credem ca nu le faci decat o data in viata.”, spune doctorul George Ghelan, medic primar infectionist.
Nici cand faci in copilarie pojarel sau varsat de vant nu ai protectie definitiva. Poti lua varicela sau rujeola a doua oara, la varsta adulta. Pe langa disconfortul crescut, in unele cazuri urmarile pot fi dramatice.