Hotărârile sunt rezultatul a două grupuri de experți OMS separate, dintre care unul semnalează că există o dovadă că o acest îndulcitor este un pericol potențial, iar celălalt care evaluează cât de real este riscul, dacă se respectă limitele de consum recomandate.
În prima sa declarație privind aditivul, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului cu sediul la Lyon a declarat că aspartamul este "posibil cancerigen".
În schimb, asociațiile din industria alimentară și a băuturilor au spus că deciziile au arătat că aspartamul este sigur și o opțiune bună pentru persoanele care doresc să reducă zahărul în dieta lor.
Câte doze de suc are voie să consume o persoană pentru ca aspartamul să nu fie considerat cancerigen
De exemplu, o persoană cu o greutate între 60-70 kg ar trebui să bea mai mult de 9-14 cutii de sifon zilnic pentru a depăși limita, pe baza conținutului mediu de aspartam din băuturi.
"Rezultatele noastre nu indică faptul că un consum ocazional ar putea reprezenta un risc pentru majoritatea consumatorilor", a spus Branca, citat de The Guardian.
OMS nu îndeamnă companiile să elimine în întregime aspartamul din produsele lor, ci solicită moderație din partea producătorilor și consumatorilor.
Aspartamul este folosit în special la sucul Coca-Cola și în guma de mestecat.