Antena 3 CNN Life Sănătate Apel pentru a se evita o pandemie de mpox „mult mai gravă decât COVID-19”, transmis de autoritățile sanitare din Africa

Apel pentru a se evita o pandemie de mpox „mult mai gravă decât COVID-19”, transmis de autoritățile sanitare din Africa

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 21:28 31 Oct 2024 Modificat la 22:21 31 Oct 2024
mpox variola maimutei virus infectie boala
Mpox a fost cunoscută anterior sub numele de „variola maimuţei”. Sursa foto: Getty Images

Agenţia sanitară a Uniunii Africane a avertizat joi că epidemia de mpox nu este "încă sub control" şi a făcut apel la mobilizare pentru a se evita o "pandemie mult mai gravă" decât cea de COVID-19, informează AFP, potrivit Agerpres.

Peste 1.000 de persoane au murit din cauza mpox în Africa, unde aproximativ 48.000 de cazuri au fost înregistrate din ianuarie, a indicat Centrul African pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Africa CDC).

"Trebuie să continuăm să mobilizăm atât angajamentul politic, cât şi sprijinul financiar pentru a controla actuala epidemie", a declarat într-un briefing Ngashi Ngongo, şef de cabinet şi şef al biroului executiv al Africa CDC.

"O pandemie de mpox ar fi mult mai gravă decât COVID-19”

"Nu vrem ca această epidemie de mpox (...) să devină o altă pandemie transmisibilă sexual, care ar fi mult mai gravă decât COVID-19", a adăugat acesta.

Un caz a fost detectat în Mauritius, ridicând la 19 numărul ţărilor africane în care boala a fost detectată oficial anul acesta.

Majoritatea deceselor au avut loc în Republica Democratică Congo (RDC), epicentrul epidemiei, care a lansat o campanie de vaccinare la începutul lunii.

Situaţia este, conform Africa CDC, "foarte îngrijorătoare" în Uganda, care a raportat în această săptămână primul său deces asociat bolii şi unde numărul cazurilor de infectare este în creştere - 830 notificate şi 152 confirmate.

Cum se transmite mpox, cunoscută anterior sub numele de „variola maimuţei”

"Unii dintre factorii de risc care contribuie la răspândirea mpox în Uganda sunt transmiterea transfrontalieră, dar şi sexuală", a observat Africa CDC.

"Noile focare printre comunităţile de pescari" fac, de asemenea, parte din preocupările agenţiei sanitare.

Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei, este o boală virală care se transmite de la animal la om, dar se poate transmite şi între oameni prin contacte fizice prelungite, provocând febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.

Două epidemii concomitente afectează Africa, una provocată de clada 1 în Africa Centrală, afectând în special copiii, şi alta cauzată de noua variantă, clada 1b, care afectează adulţi în estul RDC şi în ţările învecinate.

Agenţia britanică pentru siguranţă sanitară a anunţat miercuri că a detectat primul său caz de infectare cu noua variantă a virusului mpox. Un caz a fost detectat în Germania cu circa o săptămână în urmă. Alte cazuri au fost raportate în Suedia şi în mai multe ţări din Asia.

×
x close