Antena 3 CNN Life Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Totul despre sindromul de burnout cu terapeutul Paul Ivan

ANTENA3.RO LIVE. Totul despre sindromul de burnout cu terapeutul Paul Ivan

3 minute de citit Publicat la 15:00 12 Sep 2019 Modificat la 15:00 12 Sep 2019
o_1dkilg1ml173p130qq7b1s9qa2g8.jpg

Dacă tot a început școala, iar pentru noi, adulții, s-a aglomerat si mai tare programul, joi la Antena 3 LIVE o să vorbim despre burnout. Ce înseamnă, cum se manifestă, cum se rezolvă, ce efecte poate să aibă. Vă amintiți probabil de cazul fetei care a murit de epuizare anii trecuti. Sigur, vorbim despre o extremă, dar cei mai mulți dintre noi au trecut prin perioade în care nu își mai găsesc motivația, se simt obosiți, plictisiți, nepăsători și frustrați. Nu e depresie, deși uneori se confundă. Invitatul emisiunii online este terapeutul Paul Ivan. 

„Neurastenia e tot o formă de suferință care ține de domeniul psihologiei. Se exprimă prin niște simptome pe care le găsim și la burnout. Fiecare veac are o boală care e la modă. Ea exprimă o anumită suferință la nivelul unei mase mai mari de oameni. Acest lucru se datorează și aspectului socio-cultural. În această ecuație putem include ritmul foarte rapid de dezvoltare. Noi trebuie să ne adaptăm ritmului tehnologic. 

Să nu uităm că lucrul cel mai important e cel în care vedem lucrurile. Această realitate e modificată din interior. Revenind la burount, el a fost prima dată menționat de un eminent psihanalist american, care el însuși s-a confruntat cu simptomele specifice sindromului. El lucrând într-o clinică care se ocupa de persoane dependente de droguri și tot felul de probleme.. Termenul are legătură cu starea de spirit a celor din acea clinică. Inițial se referea la epuizarea psihică, depersonalizarea și lipsa dorinței de implicare. Depersonalizarea nu e o pierdere a personalității, ci faptul că vedem totul în gri în loc să fie orice altă culoare. La început s-a discutat de acest concept pornind de la un anumit domeniu de activitate. Inițial acest burnout a fost definit în contextul pe care vi l-am spus”. 

Simptome

-epuizarea emoțională

-depersonalizarea 

-lipsa dorinței de implicare

Diferențele dintre burnout și depresie

„Depresia e deja o afecțiune mai gravă. Se deosebește atât din punct de vedere al severității ei, al cauzelor și al acelor mecanisme psihice care o creează și o întrețin”. 

Mai multe despre burnout 

„Simptomele și tot ce acoperă acest termen se extinde la un nivel mai mare în rândul populației. Există anumite exigențe interne cărora persoana trebuie să le răspundă într-un fel. Soluțiile nu sunt foarte simple. Nu pot veni dintr-o singură direcție, ci dintr-o multitudine de direcții”.

„E important să ne aducem aminte de starea noastră originară de bine. Să ne gândim la starea noastră normală de fericire. Mai înseamnă și întoarcerea la starea de joc. Mintea mea e ocupată de o idee, dar dacă îmi acord un răgaz în care îmi amintesc de starea mea originară de bine, iată că am câteva modalități prin care mă pot reîntoarce și pot să cultiv în mine starea de liniște, bucurie, armonie. O clinică de spa medical rezolvă aceste probleme. E important să extindem spațiul lăuntric, spațiul psihic”. 

Primele lucruri pe care ar trebui să le faci când ești extenuat

„Capacitatea de a te abandona și a avea încredere că totul va fi bine. Faci asta prin respirație. Să ne reîmprietenim cu propria noastră respirație. Nu e nevoie să facem altceva. E bine să facem și tehnici de respirație și sport și așa mai departe. Actul respirator mă aduce să fiu eu împăcat cu mine”. 

„Dacă la abordarea psihologică adăugăm starea de bine și o lăsăm să ne copleșească, ne este mai ușor. Ideile și mintea noastră reacționează la această răsplată pe care ne-o oferim. Ideea este să ne gratificăm mai mult și să ieșim de sub imperiul acestei orientări, să nu mai urmărim gratificarea imediată ca scop fundamental al vieții noastre. Sunt lucruri pe care alegem să le facem și ele ne vor aduce o karma pozitivă”. 

„Înainte să-mi încep ziua, eu știu că voi merge cu mașina sau cu autobuzul. Faptul că eu știu că voi petrece ore bune în trafic și tratez acest lucru cu normalitate, eu voi fi liniștit și voi avea o stare de bine, voi face glume pe seama acelei situații. E important contactul cu realitatea, chiar dacă nu e mereu una foarte plăcută”. 

Care sunt lucrurile la care ar trebui să renunțăm

„Ar trebui să renunțăm, în primul rând, la „trebuie”. Să tratăm totul ca pe un joc, să înțeleg că totul e alegerea mea. Să-mi accept statutul de ființă creatoare”. 

„E de actualitate și pentru că eu cred că există metode bune de eliminare a simptomelor acestui sindrom. Eu, în activitatea mea profesională, mă confrunt cu simptome”.

„Simptomele se adaugă în timp puțin câte puțin. Dar e nevoie și de o anumită configurație lăuntrică. Eu recomand dezvoltarea personală. În fiecare clipă avem la îndemână resurse”. 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
x close