Antena 3 CNN Life Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Începe școala - Ce trebuie să ştim despre prevenție, imunitate și motivele pentru care la noi la mare toată lumea face enterocolită

ANTENA3.RO LIVE. Începe școala - Ce trebuie să ştim despre prevenție, imunitate și motivele pentru care la noi la mare toată lumea face enterocolită

4 minute de citit Publicat la 15:17 04 Sep 2019 Modificat la 15:17 04 Sep 2019
o_1dk0km2ie1j821kbc3lh1gpni4i8.jpg

Începe scoala, incepe trezitul dimineata, incepe aglomeratia, incepe alergatura, incep epidemiile, racelile, incep mucii, incep toate distractiile practic. Si asta in conditiile in care traim in tara in care nu ne spalam suficient de mult pe maini, dar ne e frica de Ebola si cine stie ce alta boala exotica.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes, doctorita Simin Florescu vorbeste despre preventie, despre imunitate, despre motivele pentru care la noi la mare toata lumea face enterocolita, dar si ce inseamna concret igiena corecta.

''Preventia este un lucru foarte important. Trebuie sa ne spalam pe maini. Trebuie sa folosim servetele de unica folosinta si trebuie sa le aruncam la gunoi. In unitatile scolare se fac triaje.

In ultimii doi-trei ani a existat o preocupare constanta. Sunt zile in care se face ''Ziua mainilor curate''. Trebuie sa explicam in mod concret la ce se expun daca nu se curata corespunzator. Sunt campanii de constientizare si copiii sunt atrasi si ei constientizeaza riscurile.

Enterocolita este o boala cu transmitere digestiva. Transmiterea inseamna contaminarea cu germeni pe cale orala. Daca oamenii nu se spala pe maini apar aceste cazuri. Cand incep si scolile apar si infectiile. In cursul iernii ne vom astepta la rotavisuri. In timpul verii ne asteptam la bolile transmise de insecte. Au fost putine cazuri cu transmitere de West Nille.

In afara tarii, programul de vaccinare este sustinut mai bine de sustinerea populatiei. Speram ca si la noi se va mentine o rata de vaccinare sa nu ne mai confruntam cu astfel de cazuri.

Cat de grava este imbolnavirea cu rotavirus?

Infectia afecteaza copiii foarte mici. Se deshidrateaza extrem de rapid si apar cazuri grave. Nu exista un risc vital dar poate fi prevenit printr-un simplu vaccin.

Medicii pediatrii trebuie sa informeze parintii. Autoinformarea gresita a parintilor din tot felul de surse de pe Internet. E ca si cum as citi fizica cuantica dar nu as intelege nimic. Nu intelegi ce inseamna ca si informatie medicala.

Informarea de pe Internet este o mare greseala care duce la aceasta rata de vaccinare scazuta.

Preventia inseamna un trai sanatos, sa mananci normal, sa faci sport. Lucruri banale dar care sunt baza unui organism sanatos. Sa mananci sanatos inseamna sa mananci alimente neprocesate. Ca la mama acasa, in limbaj mai normal. Fara coloranti, etc.

Ma ingrjijoreaza modul de alimentatie, care a devenit ultra procesat, tip fast-food, pana la aceasta retragere in mediul virtual. Aceste componente influenteaza sanatatea.

Sanatatea este un pilon de baza. Inainte, alimentatia era mai putina, dar suficienta. Obezitatea este o problema. Ne afecteaza sanatatea.

Cel mai des ne confruntam cu evolutiile sezoniere. Pe locul 1 raman bolile digestive. Gastro-enterocolitele atat la adulti cat si la copii. Toxinfectiile alimentare. Urmeaza patologia respiratorie acuta: sinuzite, pneumonii, gripe.

Incepand din septembrie-octombrie ne putem vaccina imporiva gripei. Vaccinam copiii inca de cand intra la scoala.

Suplimentele trebuie sa le luam la recomandarea unui medic. Sunt si ele necesare cand pacientul are un anumit deficit. Toate plantele care sunt incluse in suplimente pot avea si efecte negative. Sunt multe plante active, dar in anumite combinatii sau doze pot fi letale.

Este dorinta oamenilor de a lua ceva cu efect universal. Acum exista un acces masiv in surse de necontrolat si ii determina pe multi sa inghita tot felul de nebunii. E greu de controlat. Nu ar trebui sa mai fim atat de abordabili.

Accesul foarte facil la informatia medicala ar trebui cumva restrictionat. Ar trebui sa luam contact cu un doctor. Sunt multi care vin cu retete de pe internet. Accesul foarte facil determina caderea in derizoriu in contactul cu doctorul. Accesul facil nu este bun in domeniul strict medical.

Din pacate am pierdut cursa cu rezistenta la antibiotice. Sunt tot felul de substante in alimente care ajuns sa fie ingerate de oameni. Incercam sa intarziem evolutia acestor lucruri.

Noi ca medici le spunem pacinetilor tot ce trebuie sa stie despre antibiotic. Din pacate, in online nu exista strictete. Presiunea mediatica si a familiei isi spune cuvantul. Lucrurile sunt clare pentru noi, mai ramane sa le aplicam pe scara larga. Trebuie o uniformizare a acestui sistem.

Cat despre riscul ratei vaccinarii - scadem vaccinarea, apar bolile. Cum a fost cazul rujeolei. Acum ne confruntam cu aceasta epidemie in Romania. Tot ce nu vaccinam apare. Lumea confunda eradicarea cu eliminarea. Pot reveni oricand. Sunt forme mai agresive, mai putin agresive, unele mai usoare.

De ce trebuie sa transmitem varicela cand exista vaccin? Sunt boli pe care le putem evita daca ne vaccinam.

Vaccinul HPV este important sa il facem. Trebuie sa exista o preocupare stransa si permanenta. Omul trebuie sa fie lamurit. Lururile stau prost. Este o lipsa covarsitoare de personal medical.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
x close