Dermatologul Iulia Panţuru a vorbit cu Maria Coman despre soare şi efectele lui, despre protecţie, despre de ce ar trebui să folosim creme cu SPF şi iarna.
Nu neaparat SPF-ul este indicat tot anul, ci fotoprotecţia. Trebuie să ne protejam cu ajutorul hainelor. Orice leziune inflamatorie pe fata se poate transforma intr-o pata maronie. Trebuie sa folosim creme cu SPF si iarna. UVA si UVB sunt undele soarelui care afecteaza pielea. UVA-urile sunt cele care intra in profunzimea pielii si sunt periculoase.
Cand le alegem crema de protecţie trebuie să aiba un factor de protecţie mare. Putem să facem acnee din cauza cremei de protecţie deoarece este foarte grasă.
Dacă avem pete pe fata vom alege creme speciale. Pentru alergiile solare folosim creme ecran care nu se absorb si reflecta soarele. Sunt cremele albe, neiubite de toata lumea. Cele cu zinc, cu dioxid de titan, care nu absorb.
Cremele de corp sunt hidratante si nu le putem folosi si pentru faţă.
OMS recomandă să nu expunem copiii la soare, cei sub 6 luni. Alegem fotoprotecţia vestimentară. Cărucioare cu umbrela. De la 6 luni vom alege cremele cu filtrele minerale care nu trebuie să se absoarbă. Se vor aplica la interval la 2 ore. Dacă suntem pe plajă, la 40 de minute.
Toate cremele sunt active timp de 2 ore dacă stăm la soare. Este important cât de des le aplicăm. Cele cu 30 SPF este foarte ok. Cremele se elimină prin transpiraţie.
Dacă ne expunem la soare dimineaţa câteva minute, nu se întâmpla nimic. Soarele este prietenul nostru, dar ne şi ajută să ne îmbătrânim mai repede.
Iana, eu recomand pacienţilor să nu recomande produse pe care sa le aplice strat pe strat. Trebuie să folosim o cremă bună hidratantă. SPF-ul este ultimul.
Cum evităm îmbătrânirea prematură?
Tenul trebuie curăţat zilnic de poluare, praf, machiaj. Cea mai buna cremă anti aging este crema de fotoprotecţie. Dacă vom reuşi să ne protejam de soare, vom reuşi să ne protejam şi să nu facem riduri sau pete.
Cremele hidratatente nu ele sunt sine sunt hidratante. Este important să bem apa. Trebuie să nu ne spălam cu produse agresive, săpunuri sau cu produse antibacteriene.
Nu este în regulă să spălăm zilnic un copil nou-nascut. Dermatita atopică ar putea fi cauzată şi de igiena excesivă. Copiii din mediul rural nu sunt predispuşi la această afecţiune.
Se spune că înainte de 30 de ani ai pielea cu care te naşti şi după 30 ai pielea pe care o meriţi. Ar trebui să evităm expunerea la soare non-necesara, să renunţăm la fumat, să dormim mai mult, să stam la aer curat şi să măncâm sănătos.
În functie de ce vrei sa obţii, tehnicile sunt diferite. Întotdeauna trebuie să găsim un echilibru intre ce vrea pacinetul şi ce vrea medicul. Bolile autoimune exclud mare parte despre proceduri.
Pacientele trebuie să ştie că nu orice procedură care este la modă este potrivită pentru oricine.
Există şi la alergii la albumina din botox, etc. Sunt anumite eprubete care vin cu ser separator şi se pot întâmpla reacţii adverse. Nu sunt prea multe optiuni pe piaţă.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.