Antena 3 CNN Life Sănătate Analizele gratuite pe care le pot face românii de peste 40 de ani | Lista cu investigațiile care se recomandă

Analizele gratuite pe care le pot face românii de peste 40 de ani | Lista cu investigațiile care se recomandă

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:35 18 Oct 2023 Modificat la 18:35 18 Oct 2023
analize medicale
Analizele gratuite pe care le pot face românii de peste 40 de ani | Lista cu investigațiile care se recomandă Sursa foto: Profimedia Images

”Ai aflat despre serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani? Fie că este vorba despre tine, fie că este vorba despre cineva drag.”, a scris preşedintele CNAS, Andrei Baciu, pe Facebook.

”Prevenția este calea către o viață sănătoasă și lungă. Să îți iei două trei ore și pentru o simplă consultație de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu de doare nimic, nu avem nici un simptom. Cele mai multe tipuri de cancere și boli cronice la început evoluează asimptomatic.

Nu uita, prevenția nu doar că este esențială, dar este și cea mai bună investiție pe care o poți face pentru tine și cei dragi. Îți poate salva viața, și totuși, nu costă nimic”, a mai transmis Andrei Baciu.

Servicii medicale de prevenție gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani asimptomatice

”Dacă ai peste 40 de ani, este important să știi care sunt serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice. 

Pentru această categorie de vârstă, se decontează până la 3 consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:

- Evaluarea și monitorizarea stilului de viață,

- Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie),

- Evaluarea riscului oncologic,

- Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi,

- Evaluarea riscului privind sănătatea mintală,

- Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii,

- Evaluarea riscului de melanom malign.

În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.

Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultațiilor de prevenție în trimestrul 2 al anului, pentru asigurații de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie.

Investigațiile care se recomandă sunt

- Hemoleucogramă completă

- VSH

- Glicemie

- Colesterol seric total

- LDL colesterol

- Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe

- PSA la bărbaţi

- TGO

- TGP

- determinarea raportului albumină/creatinină urinară

- senologie imagistică la femei (mamografie)

- examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,

- TSH şi FT4 la femei

Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!

Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate”, a mai scris șeful CNAS.

De ce este esențial să facem analize de prevenție

Potrivit postării menționale, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, erau 143.033 asigurați incluși în programul național de oncologie.

Astfel, descoperit în stadiu incipient, cancerul poate fi tratat mult mai ușor.

”În total, în trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă  peste 40 de ani, medicii de familie au acordat 14.401 consultații de prevenție,  cele mai multe în:

București – 2369

Timiș – 1474

Neamț – 877

Arad – 818

În aceeași perioadă, au fost efectuate 219.530 analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie urmare acordării consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care:

177.888 antigen PSA la bărbaţi (marker util în detectarea cancerului la prostată)

15.316 Mamografii analogice în 2 planuri (detectarea cancerului mamar)

26.326 Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice ( detectarea cancerului de col uterin)”, a mai scris Andrei Baciu, președintele CNAS.

×
TOP articole
x close