Antena 3 CNN Life Sănătate Directorul medical al Institutului Fundeni dezvăluie adevărul despre recoltarea de celule stem

Directorul medical al Institutului Fundeni dezvăluie adevărul despre recoltarea de celule stem

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 21:24 11 Iul 2022 Modificat la 21:34 11 Iul 2022
director fundeni celule stem
Director medical al Institutului Fundeni dezvăluie adevărul despre recoltarea de celule stem Sursa foto: RitaE/Pixabay

Medicul Alina Tănase a vorbit despre tot ce trebuie să știm despre celulele stem, procedură despre care se spune că este o asigurare de viață pentru copiii noștri.

Potrivit medicului specialist hematolog, în transplantul de celule pot fi folosite strict celule cordonale din băncile publice, în niciun caz propriile celule dintr-o bancă privată.

Celulele stem recoltate copilului la naștere nu îl ajută dacă se îmbolnăvește de leucemie

Directorul medical al Institutului Clinic Fundeni susţine că celulele stem recoltate copilului la naștere nu îl ajută dacă se îmbolnăvește de leucemie.

Mai exact, dacă un copil s-ar îmbolnăvi de leucemie, pentru tratament nu pot fi folosite propriile sale celule, ci doar celulele altei persoane.

 

"Nu poți folosi celulele proprii ale copilului, dacă acesta dezvoltă leucemie, pentru că sunt celule autologe. Principiul tratamentului, transplantului alogeneic, este să pui alte celule, care să aibă efect imunologic împotriva celulelor de cancer. Nu folosești aceleași celule"

Dr. Alina Tănase, despre transplantul cu celule recoltate la naștere: "Prezintă risc de complicații mari"

Apoi, transplantul cu celule recoltate la naștere și păstrate în bănci publice (nu celulele proprii) a scăzut foarte mult în toată lumea în ultimii ani, este o procedură greoaie și prezintă risc de complicații mari, potrivit medicului Alina Tănase: „Celulele recoltate la naștere, în principiu, nu se pot folosi. Transplantul cu celule cordonale a scăzut foarte mult în ultimii ani în toată lumea, fiindcă posibilitatea să găsești un donator în familie este foarte mare.”

Cei mai mulți dintre noi avem în preajma noastră pe cineva din familie care poate să fie compatibil, iar procedura este mult mai simplă, spune șefa Secției de transplant medular de la Institutului Clinic Fundeni din București:

„Această procedură este mult mai ușoară - este mult mai ușor să recoltezi celule de la un donator viu, disponibil imediat, decât celulele din cordon, care sunt puține pentru un adult. Ele își găsesc, de obicei, folosința la copii, doar că trebuie să aibă o viabilitate mare și să fie o cantitate mare, iar centrele care continuă să facă transplant cu celule cordonale sunt extrem de puține.”

Nu în ultimul rând, complicațiile transplantului cu celule cordonale sunt mult mai mari, subliniază medicul Alina Tănase, „pentru că sunt foarte puține celule și atunci, până grefează, este un timp mult mai lung, iar pacientul este într-o perioadă în care are complicații mult mai mari”.

„Celulele propriului copil, pe care le depozitezi la naștere, nu pot ajuta copilul respectiv, dacă el face o leucemie acută. Așadar, crioprezervarea în băncile private nu ajută la transplantul de celule stem hematopoietice”, este verdictul medicului, a afirmat prof. dr. Alina Tănase pentru hotnews.ro.

Situațiile în care pot fi folosite celulele stem recoltate la naștere

Şefa Secției de transplant medular de la Institutului Clinic Fundeni susţine că că celulele stem recoltate bebelușului la naștere ajută doar dacă sunt depozitate într-o bancă publică.

Practic, pot ajuta doar alte persoane, dar nu persoana de la care au fost recoltate.

Ele sunt folosite doar în situația în care „pentru un pacient nu găsim donator nici în familie, nici în Registrul național și nici în cel internațional al donatorilor, pentru un astfel de pacient ar trebui căutat în băncile publice de celule stem”, explică dr. Alina Tănase.

Această procedură medicală prezintă însă „complicații enorm de mari”, subliniază medicul: „Sunt necesare mai multe cordoane, un singur cordon nu ajunge pentru un adult. Cordoanele trebuie să fie compatibile și se poate încerca o astfel de procedură, dar cu complicații enorm de mari.”

În România nu a fost realizată nicio astfel de procedură medicală la adulți, iar la copil „copil s-a încercat, dar rezultatele nu au fost bune”,eplică dr. Alina Tănase.

„Așadar, crioprezervarea în băncile private nu ajută la transplantul de celule stem hematopoietice”, a explicat dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni din Capitală.

×
x close