Antena 3 CNN Life Sănătate Alimente care deshidratează şi trebuie evitate pe caniculă. Medic: ”E mai grav decât consumul de cafea”

Alimente care deshidratează şi trebuie evitate pe caniculă. Medic: ”E mai grav decât consumul de cafea”

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 07:07 24 Iun 2022 Modificat la 07:07 24 Iun 2022
alimente deshidratare vara
Alimente care deshidratează şi trebuie evitate pe caniculă. Medic: ”E mai grav decât consumul de cafea” Sursa foto: pixabay.com

Nutriţioniştii spun că sunt anumite categorii de alimente care, pe timpul verii, e indicat să le evităm pe cât posibil, potrivit csid.ro.

Printre acestea se numără alimentele sărate, picante şi băuturile pe bază de cofeină sau alcoolul.

Alimentele sărate ne fac să transpirăm excesiv

1. Alimentele sărate vă fac să transpiraţi excesiv. Explicaţia este simplă: corpul încearcă să scape de excesul de sodiu din alimente prin urină și transpirație. 

De aceea, alimentele sărate sunt primele pe lista celor contraindicate în zilele caniculare. Evitaţi, aşadar: chipsurile, covrigeii, mezelurile, supa la plic, conservele. 

2. Băuturi pe bază de cafeină. Este important de ştiut că această substanţă nu se găseşte doar în cafea, ci şi în anumite sucuri acidulate de tip cola, ceaiuri (ceai verde sau negru), cafea rece, băuturi pentru sportivi, energizante. 

Cafeina pune în mișcare "rotițele" sistemului nervos central, astfel că va creşte ritmul cardiac, la fel și tensiunea arterială, ceea ce duce la transpirație abundentă. În acest fel, ne deshidratăm, iar noi avem nevoie să fim hidrataţi, mai ales în zilele caniculare.

3. Alimentele picante. În zilele toride de vară, e indicat să uitaţi de curry, piper, boia iute şi celelalte alimente. În caz contrar, riscaţi să transpiraţi excesiv și să vă deshidrataţi, dacă nu compensaţi cu multă apă.

Cafeaua şi alcoolul ne deshidratează

4. Băuturile alcoolice deshidratează. O bere rece sau un pahar de șpriț nu va declanșa un val de sudoare de neoprit, dar o cantitate mai mare vă va face să transpiraţi abundent. 

Consumul excesiv de alcool, mai ales pe caniculă, este foarte periculos. Acesta deshidratează și nici măcar nu vă daţi seama de asta, pentru că o să continuaţi să vă "alimentaţi" cu bere rece, crezând că este un lichid perfect pentru hidratare. 

De fapt, în corpul nostru are loc deshidratarea şi riscaţi, astfel, o epuizare termică sau accident vascular termic.

”Se poate bea cafea când e cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conține acel pahar. Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice. În doze mari nu e bună, și mai ales nu e bună pe caniculă.

Dar mai grav decât consumul de cafea este consumul de alcool. (...) Se poate ajunge la hipertermie malignă, comă, afectare cardiacă, respiratorie, afectare renală și hepatică, fără șanse de revenire, cu toate eforturile noastre.

Dr. Cimpoeșu: ”Cafeaua în doze mici are efectele ei benefice”

Oricum, alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism”, a explicat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, potrivit digi24.ro.

5. Alimentele şi băuturile bogate în zahăr sau carbohidrați îngreunează digestia. Pâinea, pastele, cartofii, orezul, înghețata, frappeul cu multă frișcă, inclusiv unele sucuri naturale cu zahăr pot duce la creșterea temperaturii corpului și, implicit, la apariția transpirației abundente. 

Alimentele bogate în carbohidrați au efect termogen, deci sunt mai greu de descompus și mai greu de digerat. 

Așadar, reflectaţi asupra alimentaţiei în această perioadă, mai ales dacă transpiraţi excesiv şi optaţi pentru alimente bogate în apă, sărace în calorii și bogate în minerale, vitamine și antioxidanți, substanțe atât de necesare pentru menținerea energiei în timpul verii. 

×
x close