Arsurile gastrice reprezintă acel disconfort pe care îl simțim la scurt timp după masă.
Printre principalele simptome se numără: senzația de arsură în mijlocul pieptului, durerea intensă la nivelul stomacului, gust neplăcut, senzația de căldură în piept.
Alimentația joacă un rol foarte important în cazul persoanelor care se confruntă cu această problemă.
Potrivit specialiștilor, alimentele care declanșează arsurile gastrice sunt diferite de la o persoană la alta, fiind util să ținem un jurnal al meselor, astfel încât să putem identifica ce ne face rău.
Arsurile gastrice apar atunci când unele alimente cresc presiunea la nivelul stomacului, forțând anumiți mușchi să se deschidă, ceea ce îi permite acidului gastric să ajungă în esofag.
Fructele acide (citricele), alimentele picante sau bogate în grăsimi, ceapa, sarea în exces, alcoolul, cafeaua și sosurile conduc la apariția arsurilor la stomac.
Alimente care pot atenua arsurile gastrice
Anumite alimente scad aciditatea gastrică și reduc considerabil simptomele atât de greu de suportat.
- Legume precum fasolea verde, broccoli, conopida, cartofii, castraveții;
- Ghimbirul;
- Fulgii de ovăz (Ovăzul absoarbe acidul din stomac și poate reduce simptomele refluxului gastroesofagian);
- Fructe precum pepenele galben, banane, mere, pere; DE EVITAT: portocala, lămâia, limeta, ananasul, grepfrutul, mandarina;
- Carnea slabă (preparată pe grill, fiartă sau la cuptor);
- Grăsimi sănătoase (avocado, nuci)
Consumul excesiv de alcool poate afecta considerabil mucoasa esofagului, în timp, acesta devenind mai sensibil la acidul din stomac, atenționează doc.ro.
Dacă arsurile la stomac apar des și nu dispar într-un timp scurt, prezentarea la medic este necesară.