„Ele ajung, într-o primă fază, la Direcţiile de Sănătate Publică şi căutăm calea cea mai uşoară încât ele să poată să ajungă la populaţia beneficiară. Iodul trebuie administrat într-un timp scurt, în cazul unui incident. Nu trebuie administrat la toată lumea. Mi se pare absolut natural ca și medicii de familie să fie implicați.
Dacă vă uitați pe site-ul Ministerului Sănătății, este exact dozajul pe care trebuie să-l primească un copil, în funcție de vârstă, o persoană adultă, în general până la 40 de ani. Va primi fiecare familie un număr de comprimate care să reflecte necesitatea pentru o administrare. Nu este un medicament pe care să îl luăm de rutină. Duce la dereglări foarte serioase ale glandei tiroide.”, a afirmat Alexandru Rafila.
Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de pastile cu iod după ce românii speriaţi de perspectiva unui bombardament nuclear din partea Rusiei au golit farmaciile de stocurile de iodură de potasiu existente.
„Administrarea de iod previne absorbția de către glanda tiroidă a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui și reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă.", a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.
Citește și: Cât de rapid trebuie să luăm iod în caz de accident nuclear. Dr. Țincu: ”Excesul duce la apariţia de cancer”