Statisticile UE arată cifre îngrijorătoare: vorbim despre cel mai mare număr de cazuri de listerioză din 2007, adică infecția legată de alimente precum somonul afumat, carnea și produsele lactate. Pe locul al doilea, se află salmoneloza, legată în principal de ouă și păsări contaminate.
Alarmă în Europa din partea ECDC, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, și Efsa, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, relatează La Repubblica. În raportul lor anual One Health, cele două organisme au tras un semnal de alarmă cu privire la cazurile de listerioză din țările UE: în 2023, cazurile de listerioză au atins cel mai ridicat nivel din 2007, în timp ce infecția cu Campylobacter și salmoneloza au rămas cele mai frecvent raportate boli zoonotice din UE. În general, cazurile raportate de boli zoonotice la om au crescut, dar focarele de toxiinfecție alimentară au scăzut ușor.
Numărul de cazuri raportate de listerioză la om a înregistrat o creștere constantă în perioada 2019-2023, atingând cele mai ridicate niveluri din 2007. Acest lucru ar putea fi legat de îmbătrânirea populației europene (21,3 % dintre europeni au acum peste 65 de ani), care, în legătură cu prevalența în creștere a bolilor cronice legate de vârstă, crește riscul de simptome severe în grupurile de vârstă mai înaintată. Alimentele contaminate gata pentru consum, cum ar fi somonul afumat la rece, carnea și produsele lactate, sunt cea mai frecventă sursă de infecții. Dar recent a fost raportată contaminarea fructelor de pădure congelate.
Cele mai recente date arată că procentul de eșantioane din categoriile de alimente gata preparate care depășesc limitele de contaminare cu Listeria monocytogenes a variat de la 0,11% la 0,78%, cel mai ridicat nivel fiind raportat pentru cârnații fermentați. Infecția cu Campylobacter și salmoneloza au fost cele mai frecvent raportate boli zoonotice la om în UE. În 2023, au fost raportate 148.181 de cazuri de infecție cu Campylobacter, o creștere față de 139.225 în 2022. După infecția cu Campylobacter, salmoneloza a fost a doua cea mai raportată infecție gastrointestinală la om, cu 77.486 de cazuri, în creștere față de 65.478 de cazuri în 2022. Doar 15 state membre și Regatul Unit (Irlanda de Nord) au îndeplinit cu succes toate obiectivele stabilite pentru reducerea Salmonella la păsările de curte. Acest lucru reprezintă o scădere față de 2022, când 19 state membre au reușit să se conformeze pe deplin.
"Prezența persistentă a Salmonella la păsările de curte subliniază necesitatea unei atenţii continue în lupta împotriva bolilor de origine alimentară. Instrumentele avansate de supraveghere, cum ar fi secvențierea întregului genom, sunt valoroase pentru detectarea și controlul mai eficient al focarelor", a declarat Frank Verdonck, șeful Unității pericole biologice și sănătate și bunăstare animală a EFSA. Raportul monitorizează, de asemenea, focarele de toxiinfecție alimentară din UE, definite ca evenimente în cursul cărora cel puțin două persoane contractează aceeași boală de la același aliment contaminat.
În 2023, au fost raportate 5 691 de focare de toxiinfecție alimentară, o ușoară scădere față de anul precedent. Cu toate acestea, numărul cazurilor umane, al spitalizărilor și al deceselor a crescut, decesele atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Salmonella a rămas principala cauză a focarelor de toxiinfecție alimentară, a cazurilor, spitalizărilor și deceselor. Cele mai frecvente surse de focare de salmoneloză au fost ouăle, alimentele mixte și carnea de pui.