Antena 3 CNN Life Sănătate Afecţiunea de care suferă femeile vara, fără să ştie

Afecţiunea de care suferă femeile vara, fără să ştie

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 08:07 04 Aug 2022 Modificat la 08:07 04 Aug 2022
New Project (8)
Afecţiunea de care suferă femeile vara, fără să ştie Sursa foto: Pixabay

Faptul că bronzul afectează pielea nu mai este de mult timp un secret.

Femeile care nu ratează nicio zi de plajă şi nu ţin cont de efectele dăunătoare ale soarelui trebuie să ştie că pot avea probleme grave de sănătate.

Obsesia lor de a petrece cât mai mult timp sub razele soarelui poate avea efecte dăunătoare asupra pielii.

Frumuseţea înseamnă sănătate, iar un bronz de calitate nu trebuie făcut în mod repetat, ci treptat, la ore potrivite şi mai ales folosind creme de protecţie împotriva ultravioletelor.

Dependența sale de bronz, numită și tanorexie

Tanorexie se aseamănă foarte mult cu anorexia, însă aici nu este vorba de refuzul de a mânca, ci de refuzul de a accepta culoarea propriei pieli. 

Termenul este o combinație între două cuvinte:" tan" şi "orexis". Primul provine din engleză şi înseamnă bronz, iar al doilea din greaca antică şi se referă la poftă, apetit, înclinare, predispoziție.

Denumirea acestei afecţiuni fost inventată de o echipa de cercetători de la Universitatea din Texas.

Ce riscă femeile care se expun la soare în mod repetat

Tot mai multe femei sunt afectate de bronzul excesiv, iar în ciuda efectelor extrem de dăunătoare ale soarelui, acestea aleg să se expună la soare cât de mult pot.

Şi, cum orice abuz este dăunător, medicii dermatologi atrag atenţia că pe termen lung efectele sunt devastatoare.

Pielea îmbătrânește prematur, tenul se ridează, iar în cel mai rău poate apărea şi cancerul de piele.

Specialiştii recomandă aproximativ 15 până la 20 de minute de expunere directă pentru a obține doza zilnică de vitamina D.

Organizatiei Mondiale a Sănătății susține că anual se înregistrează în jur de două-trei milioane de noi cazuri de cancer alb al pielii şi de 130.000 de noi cazuri de melanom, la nivel mondial, conform sfatulmedicului.ro

Tanorexia, tulburare a imaginii

Tanorexicii susțin că expunerea prelungită la soare îi relaxează şi le îmbunătățește starea de spirit, iar dacă nu ajung la plajă devin agitați şi nervoşi.

Mai mult, spun că bronzul intens le aduce o imagine perfectă în societate.

Specialiștii explică faptul că expunerea la razele soarelui determină creierul să producă endorfine, denumite şi celulele fericirii, ceea ce creează o stare de bine, însă senzaţia ar fi una amăgitoare, așa cum se întâmplă, de exemplu, și cu mâncatul ciocolatei în exces.

La fel ca și anorexia, tulburare alimentară gravă care este, de fapt, un refuz de a menține o greutate normală a corpului și o teamă intensă de a nu crește în greutate, tanorexia ține de percepția unei imagini corporale distorsionate și poate fi un indiciu clar al tulburării dismorfice corporale (BDD), o tulburare mentală în care persoana este extrem de critică cu privire la fizicul său sau la imaginea de sine, atingând un grad obsesiv și compulsiv.

Acest lucru s-ar putea traduce, mai pe scurt, prin faptul că oricât de slab ai deveni, nu este niciodată suficient, sau oricât de bronzat ai fi, tot ai mai vrea.

Ambele sunt niște denaturări și tulburări ale imaginii corporale, și, chiar dacă dependența de bronzare și anorexia pot fi tratate.

×
x close