Antena 3 CNN Life Sănătate Aerul poluat poate duce la Alzheimer

Aerul poluat poate duce la Alzheimer

1 minut de citit Publicat la 21:57 06 Sep 2016 Modificat la 21:57 06 Sep 2016
neurons-582050_960_720.jpg

Un studiu recent dat publicităţii arată că a fost descoperită prezenţa unui număr mare de particule toxice în creierul uman au îngrijorat cercetătorii pentru că ar putea fi una dintre cauzele apariţiei bolii Alzheimer. Aceste particule toxice provin din aerul poluat al oraşelor şi au fost descoperite în bucăţi ale ţesutului cerebral prelevate de la 37 de oameni, notează Jurnalul Național.

Temerile cu privire la posibilele legături cu boala Alzheimer vin în urma rezultatelor altor studii care confirmă că poluarea aerului creşte riscul apariţiei bolii. Cu toate acestea, cercetările sunt abia la început şi va mai dura până când va fi confirmată sau infirmată această ipoteză.

Citată de The Guardian, profesorul Barbara Maher de la Universitatea Lancaster şi cea care conduce cercetarea spune că ”descoperirea trebuie să ducă la o examinare mult mai atentă a acestui important factor de risc de mediu pentru boala Alzheimer.

Avem acum un motiv să mergem mai departe şi să demarăm teste epidemiologice şi ale toxicităţii, pentru că aceste particule se înmulţesc foarte repede, iar oamenii sunt expuşi la ele”.

Studiul a fost publicat în Procedurile Academiei Naţionale de Ştiinţă şi a examinat teşuturi cerebrale a 37 de oameni cu vârste cuprinse între 3 şi 92 de ani, din Marea Britanie şi Mexic. Particulele sunt din magnetit, un oxid de fier, care este foarte toxic şi poate crea specii reactive de oxigen numite radicali liberi.

Barbara Meher mai adaugă că prezenţa unei cantităţi anormal de mare de metale în creier este un factor cheie al acestei boli, iar formele neobişnuite ale oxidului găsit în creier provin din material provenite din surse de ardere precum gazele de eşapament, procesele industriale şi centralele electrice, sau oriunde se arde combustibil.

×
Etichete: poluare studiu
x close