Antena 3 CNN Actualitate Educație 22.000 de copii și adolescenți români au o tulburare mintală, avertizează UNICEF. Ce măsuri iau autorităţile

22.000 de copii și adolescenți români au o tulburare mintală, avertizează UNICEF. Ce măsuri iau autorităţile

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 16:56 24 Sep 2024 Modificat la 16:56 24 Sep 2024
copil trist
În zonele rurale, copiii nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare, spune UNICEF România care a recomandat sprijin continuu pentru echitate și incluziune în educație. Sursa foto: Getty Images

3 din 10 copii români sunt diagnosticați cu o tulburare mintală, dublu față de media altor țări. Situația este cu atât mai alarmantă cu cât UNICEF a avertizat în conferința cu tema: „Viitorul se construiește azi! Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri”, organizată împreună cu Guvernul României, că în zonele rurale, copiii nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare. Evenimentul a abordat importanța unui stil de viață sănătos, precum şi importanța echilibrului emoțional și a unei educații de calitate pentru copii și tineri. Astfel, UNICEF a subliniat necesitatea unui parteneriat între instituții care să ofere un sprijin continuu pentru echitate și incluziune în educație. Ca soluţii, Guvernul a subliniat că, prin Ministerul Sănătăţii, s-au alocat 2 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului sanitar românesc, iar ministerul Educaţiei a recomandat școlilor ca în cadrul săptămânii altfel să abordeze teme de interes comun precum prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor.

În România, aproximativ 22.000 de copii și adolescenți sunt diagnosticați cu o boală mintală, iar mulți alții se confruntă cu diverse tulburări de dezvoltare, emoționale sau cognitive, arată datele UNICEF.

Acești copii și adolescenți sunt supuși adesea discriminării sociale, dar și a riscului de a cădea în patima viicilor, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau de droguri.

„Accesul limitat la servicii de sănătate mintală şi sprijin social în special în zona rurala afectează copii vulnerabili. Stigmatizarea pe care o avem în continuare în ceea ce privește sănătatea mintală reprezinta o barieră la serviciile mintale(...)

Ne dorim mai multă conștientizare şi ne dorim campanii pentru a schimba percepția asupra sănătății mintale", a spus Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România

3 din 10 copii români au cu o tulburare mintală

În cadrul conferinţei „Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri”, chiar tinerii au venit cu idei ce pot fi puse în practică de oficiali.

„Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, precum și discutarea la alte materii, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală.

Noi, copiii, avem nevoie de sprijinul adulților, de sprijinul dumneavoastră pentru a aduce o viață sănătoasă și a ne dezvolta armonios", a spus Octavian, membru al Boardului Copiilor din România susținut de UNICEF

„Începând cu anul școlar trecut 2023-2024, am recomandat școlilor ca în cadrul săptămânii altfel să abordeze teme de interes strâns legate de educația pentru un stil de viață sănătos, precum prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor", a spus şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. 

Guvernul a alocat 2 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului sanitar românesc

Însă dincolo de educație, investițiile în sistemul medical sunt cele care pot face diferența.

„Doar în PNRR sunt prevăzute peste 2 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar românesc. Din această primăvară am început construcția a trei spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova", a spus şi premierul Marcel Ciolacu. 

„Suntem destul de avansați în realizarea unor centre regionale și județene, dacă se poate, pentru tratamentul adicție, care vor aduce împreună toate activitățile care țin de partea de terapie, de psihoterapie, de educație, pentru că acești copii trebuie să poată să-și continue activitatea și nu în ultimul rând de ergoterapie și de activitate fizică", a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani se simt triști mai mult de o dată pe săptămână, dublu față de media altor 45 de țări incluse în studiu.

×
x close