Somnul este esențial corpului uman, deoarece acesta ajută la refacerea sistemului imunitar, curățând mintea, dând un restart organismului și pregătindu-l pentru o nouă zi. Până de curând oamenii de știință nu au avut un răspuns exact la întrebarea de ce dormim, chiar și în momentul de față există multe semne de întrebare când vine vorba despre somn.
Iată cele mai populare mituri despre somn:
1. Poți deveni o persoană matinală: chiar dacă poți să îți schmbi orele de somn, fiecare persoană este programată altfel, și acest lucru se schimbă odată cu vârsta. Poți folosi mici trucuri pentru a te trezi mai de dimineață, precum a lăsa lumina naturală să intre în cameră, însă pentru unele persoane să devină matinale este aproape imposibil, din punct de vedere fizic.
2. Ajung mai puțin de șapte ore de somn: majoritatea oamenilor au nevoie undeva între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte, iar studiile arată că dacă te trezești dimineața având nevoie de cafea, înseamnă că nu ai dormit destul. Chiar dacă te poți obișnui cu mai puțin de șapte ore, mintea nu este la fel de fresh ca după un somn complet.
3. Singura consecință la a nu dormi destul este că te vei simți obosit: din păcate, peste sentimentul de oboseală, se mai adaugă și probleme de memorie, șanse crescute de cancer, depresie și anxietate, probleme cronice și Alzheimer.
4. Sforăitul nu este o problemă, în afara faptului că este enervant: sforăitul poate fi un indicator al condiției apneei de somn, condiție care poate avea consecințe de lungă durată, precum creșterea în greutate și oboseală cronică.
5. Poți să recuperzi somn în weekenduri: dacă ai avut o săptămâna încărcată și dorești să dormi până la prânz sâmbăta sau duminica, organismul se va deregla și mai rău și va fi mai greu să adormi. Cu toate acestea, este o soluție bună pe termen scurt.
6. Pastilele de dormit te ajută să dormi: chiar dacă poate fi tentant să iei pastile de dormit mai ales când te lupți cu insomnia, experții previn că acesta nu este un somn natural: „Cei care iau pastile de dormit nu sunt treji, dar nici nu dorm. Sunt sedați”.
7. E mai bine să te trezești dimineața să faci sport decât să dormi: chiar dacă exercițiul fizic este bun, trebuie să fii intotdeauna odihnit înainte de un antrenament, deoarece dacă te simți obosit, cu siguranță și mușchii se vor simți la fel
8. Înghiți păienjeni sau insecte când dormi: mulți cred că dacă dormi cu gura deschisă, insectele vor avea acces. Asta este foarte puțin probabil, deoarece facem sunete când dormim și asta de cele mai multe ori sperie insectele.
9. Insomnia înseamnă doar că nu poți dormi: de fapt, insomia înseamnă trezitul în timpul nopții fără să poți adormi la loc sau chiar și trezirea la timp dar fără a te simți odihnit.
10. Dacă te trezești noaptea, stai în pat până adormi la loc: experții recomandă că dacă nu poți să adormi în următoarele 20 minute, cel mai bine este să te ridici și să faci altceva, până te ia somnul din nou.
11.O băutură alcoolică înainte de somn, te ajută să adormi: chiar dacă poți adormi mai repede de la un pahar de vin, somnul nu este la fel de profund și e mult mai posibil să te trezești în timpul nopții.
12. Melatonina te ajută să dormi mai bine: melatonina este un hormon natural produs de corpul nostru pentru a adormi, dar pastilele de melatonină nu ajută cu mai mult de câteva minute la timpul de adormire, iar de cele mai multe ori, efectul este unul placebo.
13. Este în regulă să folosești telefonul seara, dacă elimini lumina albastră: orice device folosit înainte de culcare ne poate da peste cap programul de somn, și poate afecta cât de repede adormim, menționează experții.
14. Unii oameni nu visează: chiar dacă unii oameni nu își amintesc, toată lumea visează! Cu toate că nu se știu multe depre de ce visam, este clar că acest proces este felul minții de a procesa emoții și experiențe, și de a încerca să rezolve anumite probleme din viață de zi cu zi.
Sursă: Business Insider