Ciocolată, prăjituri, îngheţată, bomboane, cu toţii simţim nevoia de ”ceva dulce”. Acesta este refugiul, recompensa sau pedeapsa noastră. Dulciurile îşi fac loc în viaţa noastră la evenimente importante, când suntem trişti sau veseli, iar de multe ori uităm de efectele negative pe care le pot avea asupra organismului.
n general, este important să reducem consumul de dulciuri procesate, rafinate, care au un conţinut ridicat de zahar. Putem înlocui zahărul din alimentaţie cu îndulcitori naturali sau artificiali.
„Recomand consumul moderat şi pe perioade temporare a îndulcitorilor, asta pentru a evita creşterea în greutate sau apariţia efectelor nocive asociate consumului excesiv”, adaugă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.
Deşi nu putem elimina zaharurile complet din dietă, uneori, putem folosi îndulcitori mai puţin procesaţi.
Mierea este unul dintre îndulcitorii naturali pe care îi putem folosi. Mai dulce decât zahărul, impune folosirea unei cantităţi mai mici.
Siropul de arţar este un alt înlocuitor al zahărului, bogat în minerale, în special zinc, ce poate avea un efect benefic în prevenirea aterosclerozei prin scăderea colesterolului, potrivit csid.ro.
Ştevia este un îndulcitor de 200-300 mai puternic decât zahărul, care nu conţine kilocalorii, motiv pentru care poate fi folosită şi de persoanele supraponderale. O altă proprietate importantă: nu determină creşterea bruscă a glicemiei.