Antena 3 CNN Life Românii care aruncă mobilă în fața blocului riscă amenzi usturătoare și chiar pedepse cu închisoarea! Reguli pentru a scăpa de obiectele vechi din casă

Românii care aruncă mobilă în fața blocului riscă amenzi usturătoare și chiar pedepse cu închisoarea! Reguli pentru a scăpa de obiectele vechi din casă

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:01 09 Oct 2023 Modificat la 10:01 09 Oct 2023
mobila veche strada
Românii care aruncă mobilă în fața blocului riscă amenzi usturătoare și chiar pedepse cu închisoarea! Reguli pentru a scăpa de obiectele vechi din casă Sursa foto: Profimedia Images

Pentru a scăpa de obiectele casnice precum saltele și mobilier, sau pentru deșeurile rezultate în urma renovărilor sau construcțiilor, este necesar să respecți anumite reguli

Lăsarea mobilei la întâmplare pe domeniul public este interzisă conform Legii 17/2023, principala lege referitoare la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, aduse de OUG 92/2021.

Mai exact, fapta este pasibilă de sancțiuni pecuniare între 30.000 și 45.000 de lei și, după caz, se aplică și sancțiunea contravențională suplimentară a confiscării vehiculelor, bunurilor și mijloacelor utilizate în comiterea contravenției privind abandonul/aruncarea/eliminarea deșeurilor în zone neautorizate, incendierea deșeurilor sau îngroparea acestora, după caz, conform avocat.net.

În plus, cei care aruncă ilegal deșeuri trebuie să curețe zona și să suporte, pe lângă amenda aplicată, costurile asociate eliminării gunoaielor.

În situația în care cantitatea sau impactul deșeurilor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, se poate aplica pedepsa cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor.

De asemenea, s-a reintrodus obligativitatea existenței unui specialist în managementul deșeurilor în toate organizațiile. În cazul organizațiilor care dețin autorizație de mediu, persoanele responsabile de managementul deșeurilor trebuie să fie instruite în prevenirea generării de deșeuri și în gestionarea acestora, inclusiv a substanțelor periculoase, după absolvirea unor programe de perfecționare și specializare recunoscute la nivel național.

Românii pot accesa programul "Rabla pentru mobilier"

Deșeurile provenite din renovarea sau construirea casei, colectarea, sortarea și depozitarea lor se fac contra cost. Recomandarea este de a lua legătura cu operatorul de salubritate din zona în care se află locuința sau cu alte firme specializate din domeniu.

De asemenea, te poți înscrie într-unul din programele Rabla pentru mobilier derulat de către mai mulți retaileri din România, potrivit tenews.ro.

×
x close