Pe scurt, jurnalistul Cristi Citre îl întreabă pe preşedinte cum de a fost de acord cu racolarea unor primari şi parlamentari PSD de către PNL, în condiţile în care preşedintele a condamnat de nenumărate ori traseismul politic.
Jurnalistul îl întreabă: "Dumneavoastră de ce aţi girat aceste racolări?" A gira adică a-şi da girul, a garanta.
Iata momentul cu răspunsul preşedintelui.
Reporter: Am văzut zeci de primari, 96 după evaluarea PSD, racolaţi de partidul naţional liberal, la fel mai mulţi parlamentari care au fost luaţi de la PSD în PNL. Dumneavoastră de ce aţi girat aceste racolări
Klaus Iohannis: Puteţi să repetaţi ultima parte din întrebare, vă rog?
Reporter: Au fost, în ultima perioadă.
Klaus Iohannis: Nu, nu, aia cu giroscopul.
Reporter: Întrebarea era dumneavoastra de ce ati girat aceste racolari de la PSD.
Klaus Iohannis: Nu le-am girat, ba dimpotrivă!
"Dumneavoastră de ce aţi girat aceste racolări?", întreabă jurnalistul. "A gira" sigur, poate nu e cea mai fericită alegere aici, că presedintele nu a girat aceste racolări, schimbări de tabere, ci mai curând le-a acceptat, nu s-a arătat deloc scandalizat de ele. In fine, si zice presedintele sa repete "partea aia cu giroscopul." Şoc. Pare că s-a inventat un instrument pentru a măsura girul, giroscop. Fireşte că nu există asa ceva, dar cuvântul da, există.
Giroscopul, potrivit DEX, este un aparat care, antrenat de o mişcare de rotaţie în jurul uneia dintre axe, se poate astfel deplasa încât să nu modifice direcția axei sale de rotaţie.
''Giroscopul mai poate fi si un dispozitiv care asigură stabilitatea si orientarea în spațiu a unui avion, a unui submarin. Deci e ceva din domeniul fizicii, materia profesorului Klaus Iohannis.
În română giroscopul e împrumutat din franceză, de la "gyroscope". Se pare că a apărut pe la 1852, inventat de Foucault, pentru a demonstra mişcarea de rotaţie a Pământului şi legile miscării pendulare. De unde până unde o fi adus Klaus Iohannis giroscopul în discuţia despre traseiştii din politică, nu ştiu. Probabil un joc de cuvinte, că altfel nu are nicio legătură.
Nicio legătură. Nici măcar etimologică. A gira vine din germană, girieren, ne spune DEX. Iar giroscopul vine din franceză şi conţine oricum un element grecesc care înseamnă cerc, îl avem şi în alte cuvinte, gânditi-vă la sens giratoriu.
Preşedintele a răspuns în final că nu girează racolările de primari, nu sţim nici acum care a fost ideea cu giroscopul, dar macar am mai învăţat un cuvânt nou, parcă a fost o oră scurtă de fizică'', a spus Ana Iorga.