Antena 3 CNN Life Reîntoarcerea la birou. Cinci beneficii pentru sustenabilitatea businessului

Reîntoarcerea la birou. Cinci beneficii pentru sustenabilitatea businessului

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:56 12 Iul 2023 Modificat la 12:56 12 Iul 2023
reintoarcerea la birou 5 beneficii pentru sustenabilitatea businessului
Reîntoarcerea la birou - 5 beneficii pentru sustenabilitatea businessului

Totuși, această tranziție este crucială pentru asigurarea sustenabilității pe termen lung a unui business modern. Iată care sunt principalele beneficii ale reîntoarcerii la birou.

1. Evitarea fragmentării echipelor

Sistemul de lucru la distanță a adus cu sine numeroase avantaje semnificative, precum flexibilitatea în gestionarea timpului, eliminarea timpilor de deplasare și îmbunătățirea echilibrului între viața personală și cea profesională. Cu toate acestea, adevărul este că există și dezavantaje asociate cu munca la distanță, iar unul dintre cele mai importante este lipsa de comunicare și colaborare eficientă la nivelul organizației.

Atunci când angajații lucrează izolat și individual, colaborarea și comunicarea se pot diminua. Interacțiunile personale, discuțiile spontane și schimbul de idei devin mai puțin frecvente, iar acest lucru poate afecta în mod negativ coeziunea și performanța echipei.

Chiar și în ceea ce privește ședințele, transmiterea ideilor și clarificarea problemelor pot avea de suferit atunci când discuțiile au loc online. De aceea, 52% dintre angajați preferă ca ședințele online să fie înlocuite de întâlniri în persoană, conform unui studiu coordonat de Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor.

Reîntoarcerea la birou și organizarea regulată a ședințelor fizice facilitează o comunicare mai eficientă, oferind un mediu propice pentru dezbaterea ideilor, identificarea soluțiilor și rezolvarea problemelor în timp real. În plus, aceste întâlniri permit liderilor să-și transmită viziunea și valorile organizației în mod direct, creând o legătură mai puternică între angajați.

2. O mai bună conexiune cu valorile companiei

În prezent, angajații simt nevoia de socializare și apartenență, lucru care îi determină să prefere întoarcerea la birou. De aceea, organizațiile realizează din ce în ce mai mult că spațiul de lucru nu ar trebui să fie doar un loc în care angajații își desfășoară activitățile zilnice, ci ar trebui să reflecte și identitatea și valorile companiei.

În acest context, regândirea spațiilor de birouri are o importanță semnificativă pentru crearea unei culturi organizaționale puternice și pentru atragerea și retenția talentelor. Aceasta implică transformarea birourilor în spații care să inspire și să stimuleze angajații, să reflecte personalitatea și valorile companiei și să faciliteze colaborarea și inovația.

3. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională

Menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională a devenit o preocupare majoră pentru angajați și companii. Chiar și atunci când angajații lucrează de la birou, este esențial să se creeze un mediu de lucru care să încurajeze și să faciliteze acest echilibru sănătos. În acest sens, companiile moderne încep să adopte abordări mai flexibile, cum ar fi programul de lucru flexibil. Acesta le permite angajaților să-și gestioneze mai bine timpul, să-și îndeplinească responsabilitățile profesionale, dar și să aibă timp pentru viața personală, familie și hobby-uri.

De asemenea, și localizarea birourilor poate avea un impact semnificativ în menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională a angajaților. Birourile localizate într-o zonă a orașului cu acces facil la mijloacele de transport în comun, sunt favorizate de către angajați. Totodată, facilitățile din proximitatea birourilor sunt și ele importante. Supermarketurile, farmaciile și locurile destinate relaxării, atunci când se află în apropierea birourilor, pot scuti angajații de câteva ore în plus petrecute în trafic.

4. Socializarea și interacțiunea dintre angajați

Revenirea la birou oferă oportunitatea de a avea interacțiuni directe și personale cu colegii de echipă. În locul comunicării virtuale, interacțiunile față în față facilitează o comunicare mai eficientă și mai completă, cu posibilitatea de a observa limbajul corporal și de a interpreta mai bine emoțiile și intențiile celorlalți. De asemenea, întâlnirile și sesiunile de brainstorming desfășurate la birou pot genera un nivel mai ridicat de creativitate și inovație.

De aceea, pentru a susține toate aceste beneficii, este esențial, ca manager, să creezi un cadru care să promoveze socializarea și interacțiunea între angajați. Așadar, pune la dispoziția angajaților tăi birouri open space și zone deschise destinate interacțiunii, în care aceștia pot să schimbe idei și informații.

5. Angajați mai productivi și mai eficienti

Revenirea la birou promovează comunicarea și colaborarea în timp real între angajați. Interacțiunile personale permit clarificarea rapidă a întrebărilor și a sarcinilor, reducând timpul de așteptare asociat cu comunicarea prin e-mail sau chat. Astfel, informațiile pot fi obținute și diseminate mai rapid, ceea ce conduce la luarea deciziilor mai eficiente și la realizarea mai rapidă a proiectelor.

De asemenea, revenirea la birou poate crește motivația și responsabilitatea angajaților. Faptul că sunt înconjurați de colegi și lideri într-un mediu profesional îi poate încuraja să fie mai implicați și mai concentrați în munca lor. În schimb, atunci când lucrează de acasă, angajații pot fi distrași de diverși factori ce țin de viața personală, precum membrii familiei sau diverse sarcini pe care le realizează în timpul programului de lucru.

Reîntoarcerea la birou are multiple beneficii atât asupra companiei, cât și asupra angajaților. De aceea, tot mai mulți angajați îmbrățișează ideea de a lucra de la birou, în timp ce companiile adoptă măsurile necesare pentru a le oferi acestora un mediu care promovează bunăstarea și productivitatea.

×
Etichete: advertorial
x close