Antena 3 CNN Externe Mapamond Rechinii din Brazilia au fost testați pozitiv la cocaină. Cum au ajuns să consume drogul și de ce sunt îngrijorați biologii marini

Rechinii din Brazilia au fost testați pozitiv la cocaină. Cum au ajuns să consume drogul și de ce sunt îngrijorați biologii marini

rechin
Rechinii din Brazilia au fost testați pozitiv la cocaină FOTO: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2024   •   15:26

Rechinii din largul coastelor Braziliei au fost testați pozitiv pentru cocaină, spun oamenii de știință. Biologii marini au testat 13 rechini cu nas ascuțit capturați în apropierea țărmului, în zona Rio de Janeiro, și au descoperit că aveau niveluri ridicate de cocaină în mușchii și ficat. 

Și alte creaturi acvatice au mai fost testate pozitiv la cocaină în trecut, însă de această dată concentrațiile au fost de 100 de ori mai mari, fapt care-i îngrijorează pe oamenii de știință, relatează BBC.

Studiul, realizat de Fundația Oswaldo Cruz, este primul care a descoperit prezența cocainei la rechini.

Experții cred că drogul își face drum în ape prin laboratoarele ilegale care produc cocaina sau prin excrementele consumatorilor de droguri.

Pachetele de cocaină pierdute sau aruncate de traficanți în mare ar putea fi, de asemenea, o sursă, deși acest lucru este mai puțin probabil, spun cercetătorii.

Sara Novais, toxicolog marin la Centrul de Științe Marine și de Mediu al Universității Politehnice din Leiria, a declarat pentru revista Science că descoperirile sunt „foarte importante și îngrijorătoare”.

Toate femelele din studiu erau gestante, iar consecințele expunerii la cocaină pentru fetuși sunt necunoscute, spun experții.

De asemenea, sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă acest drog schimbă comportamentul rechinilor. Totuși, studiile anterioare au arătat că drogurile ar putea avea efecte similare asupra animalelor și oamenilor.

×
Subiecte în articol: rechini cocaina Brazilia
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close