Albirea părului se numește caniție și are loc atunci când melanocitele, celulele care asigură culoarea părului fiecăruia, încetează să mai secrete melanină. În felul acesta, părul crește fără pigment.
ÎPrimele fire de păr alb pot apărea și la vârste foarte fragede, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt probleme de sănătate, ci poate fi doar o chestiune de genetică. Albirea părului peste noapte este un mit, însă stresul sau anumite disfuncționalități are organismului pot pot duce la albire, scrie Shtiu.ro.
Vopsirea părului precum și unele șampoane conțin ingrediente ce determină o scădere a secreției de melanină. Acest lucru duce inevitabil la depigmentare.
Cum să faci să nu albești?
Doctorii spun că albirea ține de nivelul scăzut de vitamina B12, cea care ajută la pigmentarea firului de păr. Așadar este indicat o alimentație echilibrată, bogată în antioxidanți (fructe, legume proaspete, pește, ceai verde, ulei de măsline), pentru că ajută la oprirea stresului oxidativ și, prin aceasta, a unei albiri premature.