Antena 3 CNN Life Proprietarii de pisici nu se pot ascunde fără ca felinele să știe. Creează „hărți mentale”, au descoperit cercetătorii

Proprietarii de pisici nu se pot ascunde fără ca felinele să știe. Creează „hărți mentale”, au descoperit cercetătorii

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 18:26 12 Noi 2021 Modificat la 18:26 12 Noi 2021
pisici
Sursa foto: Pixabay/ Pexels

Cercetătorii au testat pisici redând înregistrări cu voci umane care le strigă numele pisicilor; au redat apoi acele înregistrări, doar că de data aceasta printr-un difuzor într-un alt loc, astfel încât aceleași sunete veneau de mai departe, potrivit Live Science.

Pisicile păreau surprinse când vocea familiară a venit dintr-o locație la care nu se așteptau, pe baza a ceea ce auziseră deja. Acest lucru sugerează că pisicile își orientează spațial tovarășii umani nevăzuți folosind indicii audio - o abilitate cognitivă necunoscută anterior la feline.

A ști că ceva continuă să existe chiar dacă nu se vede (așa cum au demonstrat pisicile în răspunsurile lor) se numește permanența obiectului și este un test pe care cercetătorii îl folosesc pentru a măsura inteligența animalelor.

Bebelușii încep de obicei să dezvolte permanența obiectului când au aproximativ 8 luni, iar această abilitate devine mai rafinată când bebelușii ating vârsta de 10 până la 12 luni. În acel stadiu, sugarii pot găsi obiecte ascunse și încep să realizeze că părinții și îngrijitorii lor nu dispar doar pentru că nu pot fi văzuți, potrivit Clinicii Mayo.

Cercetările anterioare au demonstrat permanența obiectului la primate precum cimpanzeii (Pan troglodytes), bonobos (Pan paniscus), gorilele (Gorilla gorilla) și urangutanii (Pongo pygmaeus); și la nonprimate precum urși (Melursus ursinus și Helarctos malayanus euryspilus), câini (Canis lupus familiaris) și pisici (Felis catus), au raportat oamenii de știință pe PLOS One.

Pentru noul studiu, ei au decis să testeze pisicile folosind semnale audio, deoarece pisicile sunt cunoscute pentru auzul lor excepțional și sunt capabile să găsească prada ascunsă în condiții de vizibilitate scăzută. „Într-adevăr, pisicile par a fi bune la deducerea prezenței fizice și sociale din sunete”, au scris autorii.

În alte studii, pisicile au arătat, de asemenea, că pot distinge între vocile umane familiare și necunoscute și că pot localiza obiecte ascunse. Deci, „pare plauzibil ca pisicile să poată cartografi mental locațiile altora pe baza sunetelor”, au spus oamenii de știință în studiu.

×
x close