Antena 3 CNN Life Poziția capului care schimbă total percepția celorlalți asupra noastră: ”Creierul decodează imediat”

Poziția capului care schimbă total percepția celorlalți asupra noastră: ”Creierul decodează imediat”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:00 26 Sep 2024 Modificat la 07:00 26 Sep 2024
femeie conversatie getty images
Poziția capului care schimbă total percepția celorlalți asupra noastră. Getty Images

Limbajul non-verbal joacă un rol esențial într-o conversație, deoarece modul în care ne exprimăm prin gesturi, mimică și postură poate influența puternic mesajul transmis și modul în care este perceput de interlocutor. Expresiile faciale, contactul vizual, gesturile mâinilor și poziția corpului pot întări, contrazice sau completa ceea ce spunem verbal, adesea comunicând mai multe decât cuvintele în sine.

De exemplu, o poziție relaxată, contactul vizual sincer și un zâmbet pot transmite deschidere și interes, în timp ce o postură închisă, evitarea privirii sau gesturile nervoase pot sugera disconfort sau neîncredere.

Teodora Mețiu, speaker motivațional și trainer, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN cum o simplă înclinare a capului poate schimba total percepția celorlalți asupra noastră. 

”Este o lecție care depășește multe cărți... Eu îți vorbesc acum cu capul perfect drept, uitându-mă spre tine, iar tu ai o percepție asupra a ceea ce îți spun că este foarte ferm. Este o poziție ușor dominantă. 

Trebuie să pun capul puțin într-o parte ca tu să poți să începi să simți empatia mea. Și uite cum o simplă mișcare de cap schimbă comunicarea noastră indiferent ce cuvinte folosim și indiferent dacă vocea rămâne în același fel”, a explicat Teodora Mețiu. 

”Foarte mulți vorbesc pe același ton al vocii, dar își înclină capul puțin într-o parte, moment în care percepția se schimbă.

Practic, creierul a decodat trei mesaje: mesajul cuvintelor, mesajul vocii și apoi mesajul non-verbal, gesturile. Și brusc, după ce a decodat aceste mesaje, a dat în corp o senzație că ceva nu este bine. Noi o numim intuiție, instinct.

Din păcate, multă lume nu-și ascultă acest instinct. Mereu găsim scuze și ne gândim că am fost obosiți de ni s-a părut că un om nu a fost neapărat ce trebuie. În realitate, orice stare fizică după o discuție cu un om merită luată în seamă”, a mai explicat specialistul în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

 

 

×
x close