Antena 3 CNN Life Povestea misteriosului sicriu de zinc găsit în curtea bisericii „Mavrogheni” din București. După restaurare, a fost deschis

Povestea misteriosului sicriu de zinc găsit în curtea bisericii „Mavrogheni” din București. După restaurare, a fost deschis

G.M.
2 minute de citit Publicat la 10:46 27 Aug 2024 Modificat la 11:01 27 Aug 2024
sicriu de zinc descoperit de arheologi
Un sicriu de zinc decorat cu îngerași metalici a fost descoperit în timpul cercetărilor arheologilor de la Muzeul București în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”. FOTO: Facebook Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Un sicriu de zinc decorat cu îngerași metalici a fost descoperit în timpul cercetărilor arheologilor de la Muzeul București în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”. A fost dus la Craiova pentru restaurare, iar apoi a fost deschis în prezența arheologilor.

Sicriul a fost descoperit în primăvară, în curtea Bisericii Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni”, în spatele unei cișmele.

"La doi metri adâncime, truela a scârțâit metalic la contactul cu un obiect gri-verzui. Tocmai fusese descoperit capacul unui sicriu, nu foarte bine conservat dar decorat cu îngerași metalici pe colțuri, care sigila înăutru mărturii fizice dintr-o epocă apusă.

Cum nu de multe ori întâlnești astfel de situații în săpăturile arheologice din București, imediat după curățare și înregistrarea contextului a fost luată decizia ca sicriul să fie scos întreg și pregătit pentru restaurare, urmând să fie deschis într-un mediu sigur și controlat, care să îi pună cât mai puțin în primejdie integritatea.

Înainte de acest demers, au fost realizate analize chimice in situ și astfel a putut fi determinat că materialul din care a fost confecționat este zincul (puternic corodat), o informație capitală pentru a ști cum anume să fie manipulat și mai ales ce tratamente de restaurare îi pot fi aplicate", descriu arheologii Muzeului București într-o postare pe Facebook.

Operațiunea de scoatere a sicriului a fost dificilă. În final, sicriul a fost scos intact și ranforsat astfel încât să reziste la transportul până la laboratorul de restaurare.

"Șansa lui a fost că (încă mai) există restauratori și laboratoare la noi în țară care pot să facă față unor astfel de provocări. Laboratorul de Restaurare de la Muzeul Olteniei Craiova și specialiștii de acolo sunt printre puținii profesioniști care au rămas dedicați unei astfel de profesii. Le mulțumim și pe această cale că au răspuns pozitiv apelului nostru.

Odată ajuns la Craiova, restauratorii de acolo, în frunte cu dl. Leonard Ionescu, au luat toate măsurile necesare pentru securizarea obiectului și eliminarea oricăror pericole biologice prin expunerea la tratamente fizice și chimice. Apoi, când au considerat că au toate datele necesare și au ajuns la punctul în care sicriul putea fi deschis, ne-au chemat pentru a-l cerceta împreună.

Despre ce și pe cine ascundea capacul (dublu, după cum o să aflați) sicriului de zinc de la Mavrogheni, o să aflați într-o postare ulterioară", povestesc muzeografii.

 

×
x close