Antena 3 CNN Life Povestea colierului misterios din secolul XVIII, asociat cu Marie Antoinette. Acum este scos la licitație pentru milioane de dolari

Povestea colierului misterios din secolul XVIII, asociat cu Marie Antoinette. Acum este scos la licitație pentru milioane de dolari

marie antoinette colier diamante
Un colier misterios din secolul al XVIII-lea alcătuit din aproximativ 500 de diamante va fi scos la licitație în noiembrie. Sursă colaj foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    26 Sep 2024   •   17:13

Un colier misterios din secolul al XVIII-lea alcătuit din aproximativ 500 de diamante, dintre care se crede că unele au fost preluate dintr-o piesă care a contribuit la decesul reginei franceze Marie Antoinette, va fi scos la vânzare în noiembrie, a declarat luni casa Sotheby's, potrivit CBS News.

Piesa, care provine dintr-o colecție privată din Asia, va fi scoasă la licitație la Geneva pe 11 noiembrie, iar licitația online se va deschide pe site-ul casei de licitații pe 25 octombrie.

Colierul, care este compus din trei rânduri de diamante terminate cu un ciucure de diamant la fiecare capăt, va avea luni prima sa apariție publică în ultimii 50 de ani și se estimează că va fi vândut între 1,8 și 2,8 milioane de dolari.

„Este o descoperire minunată pentru că, în mod normal, bijuteriile din secolul al XVIII-lea erau sparte pentru a fi refolosite... așa că a avea o piesă intactă din perioada georgiană de această importanță, această cantitate de carate... este absolut fabulos”, a declarat pentru AFP Andres White Correal, președintele departamentului de bijuterii de la Sotheby's.

„Bijuteria a trecut din familii în familii. Putem începe de la începutul secolului al XX-lea, când făcea parte din colecția marchizilor de Anglesey”, a adăugat el.

Se crede că membrii acestei familii aristocratice au purtat bijuteria de două ori în public: o dată la încoronarea regelui George al VI-lea în 1937 și o dată la încoronarea fiicei sale, regina Elisabeta a II-a, în 1953.

În afară de aceasta, se știu puține lucruri despre colier, inclusiv cine l-a proiectat și pentru cine a fost comandat, deși casa de licitații consideră că o bijuterie antică atât de impresionantă ar fi putut fi creată doar pentru o familie regală.

Probabil că ar fi fost realizat în deceniul care a precedat Revoluția Franceză, a adăugat aceasta.

Se crede că unele dintre diamante ar putea proveni de la celebrul colier legat de ceea ce a devenit scandalul „Afacerea colierului”, care a contribuit la apariția Revoluției Franceze și, în cele din urmă, la moartea Mariei Antoaneta, a declarat Sotheby's.

La 16 octombrie 1793, Marie Antoinette a fost ghilotinată - dar s-a dovedit că era de fapt nevinovată de frauda cu colierul de care era acuzată. 

Casa de licitații a declarat că diamantele provin probabil „din legendarele mine Golconda din India”.

Diamantele de la Golconda sunt încă considerate a fi cele mai pure și mai strălucitoare diamante extrase vreodată.

Colierul va fi expus public la Londra până miercuri, înainte de a începe un turneu care îl va duce la Hong Kong, New York și Taiwan.

În 2018, un pandantiv mare, în formă de picătură, din perle naturale s-a vândut cu peste 36 de milioane de dolari la o licitație rară de bijuterii care au aparținut Mariei Antoaneta. „Perla reginei Maria Antoaneta”, un pandantiv cu diamant și perlă, s-a numărat printre ofertele cele mai importante la vânzarea de bijuterii din dinastia Bourbon-Parma organizată de Sotheby's la Geneva.

La acea vreme, unele dintre bijuteriile lui Marie Antoinette nu mai fuseseră văzute în public de 200 de ani. În total, piesele au adunat aproape 43 de milioane de dolari la licitație.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close