Antena 3 CNN Life Planificarea bugetului familial: sfaturi și idei practice pe care să le aplici 

Planificarea bugetului familial: sfaturi și idei practice pe care să le aplici 

Stabilitatea financiară a familiei ar trebui să fie printre principalele priorități atunci când ești părinte. Aceasta îți permite să te bucuri de prezent, în timp ce pui bazele prosperității pe viitor.

Planificarea bugetului familial: sfaturi și idei practice pe care să le aplici 
Planificarea bugetului familial: sfaturi și idei practice pe care să le aplici 
de Georgiana Adam    |    28 Mai 2024   •   15:27

Cu toate acestea, dacă nu îți îndrepți constant atenția către planificare și îmbunătățirea relației cu banii, stabilitatea financiară poate fi greu de obținut. Descoperă, în cele ce urmează, ce poți face în acest sens și cum poți să planifici mai ușor bugetul familiei tale.

1.Realizează un buget lunar de care să te ții

Realizarea unui buget lunar este printre primii pași pe care îi poți parcurge pentru o planificare eficientă a bugetului familial. În acest mod, te asiguri că ai mereu resursele necesare să suporți cheltuielile importante, dar și să îți îndeplinești obiectivele.

Deși pare o sarcină consumatoare de timp, îți poți realiza un buget lunar într-un mod simplu, plecând de la analiza veniturilor și cheltuielilor pe care le ai. Identifică toate sursele de venit. Calculează apoi cheltuielile și împarte-le în funcție de importanță.

De exemplu, în categoria cheltuielilor esențiale poți include plata ratei sau a chiriei, a utilităților și costurile asociate alimentelor, iar în categoria cheltuielilor necesare, dar nu esențiale, poți include costurile cu combustibilul și cele asociate vieții sociale. Acestea din urmă pot fi ajustate în funcție de obiectivele tale. De exemplu, costurile cu combustibilul pot fi reduse atunci când folosești mijloace de transport în comun, iar costurile asociate vieții sociale pot fi reduse prin organizarea unor seri de film acasă, cu prietenii.

Stabilește exact care sunt cheltuielile de care ai nevoie pentru a-ți susține stilul de viață și încearcă să nu te abați de la planificare.

Totuși, pentru că viața este mereu surprinzătoare, iar evenimentele neprevăzute pot apărea oricând, poți alege să te protejezi financiar cu ajutorul asigurării NN Prudent 30. Această asigurare îți oferă garanția că, în cazul în care pățești ceva, familia primește suma asigurată aleasă de tine. Pe lângă asigurarea în caz de deces, poți opta și pentru protecție suplimentară pentru incapacitate de muncă determinată de invaliditate, recuperare medicală din accident etc.

2.Adoptă obiceiuri financiare responsabile

Pe lângă încheierea unei asigurări de viață, pentru o planificare financiară atentă, este important ca atât tu, cât și membrii familiei să adoptați obiceiuri financiare responsabile, care să vă ajute să construiți o relație bună cu banii. Iată câteva idei care să vă inspire să acționați:

  1. Evitați datoriile excesive, deoarece pot duce la dificultăți financiare semnificative. Pentru asta, asigură-te că prioritizezi plata ratei la casă sau mașină în timp util, pentru a evita aplicarea unor dobânzi penalizatoare.
  2. Nu cădeți pradă cumpărăturilor impulsive. De exemplu, înainte să mergeți la supermarket, realizați o listă cu alimentele de care aveți nevoie, pentru a evita achizițiile neesențiale.
  3. Deschideți un cont de economii pe care să-l alimentați lunar cu o anumită sumă de bani. În fiecare lună, banca vă va acorda o dobândă, care se va aduna la suma depusă inițial.

3.Stabilește obiective financiare SMART

Stabilirea unor obiective financiare SMART te poate ajuta să-ți menții obiceiurile financiare sănătoase pe termen lung, deoarece îți oferă un scop clar de care să ții cont de fiecare dată când iei o decizie financiară.

Spre deosebire de obiectivele de tipul „Vreau să economisesc pentru o mașină”, obiectivele SMART au următoarele caracteristici:

  1. Sunt specifice. Acestea sunt clar definite și se concentrează pe un rezultat specific. Ele răspund la întrebările „Ce?”, „Cine?”, „Unde?”, „Când?” și „De ce?”.
  2. Sunt măsurabile, având indicatori de măsurare clar definiți.
  3. Sunt realizabile, având în vedere resursele disponibile, timpul și competențele necesare.
  4. Sunt relevante, adică în concordanță cu valorile și stilul tău de viață. Ele ar trebui să aibă un sens și să contribuie la progresul tău general.
  5. Sunt limitate în timp, adică au termene limită clare și bine definite.

Plecând de la exemplul de mai sus, alternativa SMART a obiectivului „Vreau să economisesc pentru o mașină” este „Vreau să economisesc 20.000 de euro, în 24 de luni, pentru a  achiziționa o mașină mai eficientă și încăpătoare pentru familia mea, astfel încât să putem să vizităm obiectivele turistice din toată țara.”

În concluzie, planificarea și urmărirea unui buget familial sunt fundamentale pentru o gestionare financiară sănătoasă și pentru realizarea obiectivelor financiare pe termen lung.  Nu uita că fiecare pas mic contează în această călătorie și că este întotdeauna important să fii disciplinat și consecvent în gestionarea bugetului familiei

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close