Antena 3 CNN Life Pisicile suferă după moartea altor animale de companie, chiar și a câinilor (studiu)

Pisicile suferă după moartea altor animale de companie, chiar și a câinilor (studiu)

pisica portocalie cu ochii tristi
Pisicile suferă după moartea altor animale de companie, chiar și a câinilor. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    12 Aug 2024   •   07:00

Pisicile sunt adesea considerate distante, independente și capricioase în afecțiunea lor. Însă, un nou studiu arată că felinele suferă după moartea altor animale de companie, chiar și a câinilor.

Potrivit cercetării respective, unele pisici se chinuiau să doarmă, nu mai mâncau sau scoteau sunete de suferință. Altele au fost mai triste în preajma îngrijitorilor lor sau au renunțat la jocurile lor preferate, au raportat proprietarii.

Profesorii au declarat că rezultatele contestă opinia conform căreia pisicile sunt antisociale. Ei au sugerat că experiența psihologică a pierderii ar putea fi universală.

„Pisicile s-au implicat mai puțin în dormit, mâncat și jucat, dar mai mult în căutarea atenției din partea oamenilor și a altor animale de companie, ascunzându-se, petrecând timp singure și părând că își caută companionii pierduți”, au scris autorii de la Universitatea Oakland din SUA în studiul lor, care a fost publicat în Applied Animal Behaviour Science, potrivit The Guardian

Un studiu recent realizat de cercetători italieni a sugerat că fenomenul se extinde și la câini, care au prezentat schimbări de comportament atunci când un alt câine din gospodărie a murit.

„În timp ce câinii, descendenți ai animalelor de haită, ar putea, în mod rezonabil, să răspundă mai puternic la moartea unui conspecific, pisicile îngrijite de oameni s-au adaptat să trăiască printre conspecifici, iar capacitatea lor de a răspunde la pierderea unui companion justifică studii suplimentare”, au scris autorii.

În cel mai recent studiu, îngrijitorii a peste 450 de pisici care aveau un alt animal de companie, fie o pisică, fie un câine, care a murit recent, au fost întrebați despre comportamentul pisicii vii. În aproximativ două treimi din cazuri, animalul de companie decedat era o altă pisică, iar restul erau câini.

„Spre deosebire de câini, tindem să credem că pisicile sunt distante și nu sunt sociabile", a declarat pentru Times profesorul Jennifer Vonk, psiholog comparativ/cognitiv la Universitatea Oakland și coautor al lucrării.

Studiul a sugerat că pisicile au fost afectate „mai profund cu cât au trăit mai mult timp cu animalul lor de companie”.

×
Subiecte în articol: pisici caini studiu
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close