Antena 3 CNN Life Persoanele care beau cafea trăiesc mai mult! Efectele asupra corpului sunt uimitoare (STUDIU)

Persoanele care beau cafea trăiesc mai mult! Efectele asupra corpului sunt uimitoare (STUDIU)

4 minute de citit Publicat la 12:35 07 Iul 2020 Modificat la 12:35 07 Iul 2020
o_1eck6h2fm10d238q1uet1s6qo5tb.jpg
Sursa foto: Pixabay.com

Numeroase studii au arătat că băutorii de cafea au un risc mult mai mic de boli grave. Cafeaua poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să crească nivelul de energie. Acest lucru se datorează faptului că această băutură conține cofeină - cea mai consumată substanță psihoactivă din lume.

După ce bei cafea, cofeina este absorbită în fluxul tău sanguin. De acolo, călătorește spre creierul tău.  Cafeaua îmbunătățește diverse aspecte ale funcției creierului - inclusiv memoria, starea de spirit, vigilența, nivelul de energie, timpul de reacție și funcția mentală generală, arată numeroase studii.

Cafeaua te poate ajuta să arzi grăsimea

Cofeina se găsește în aproape toate suplimentele comerciale pentru arderea grăsimilor. Este una dintre puținele substanțe naturale dovedite că ajută la arderea grăsimilor. Există studii care indică faptul că cofeina poate crește în mod specific arderea grăsimilor cu până la 10% la persoanele obeze și 29% la persoanele slabe. Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte să scadă la consumatorii de cafea pe termen lung.

Cafeaua poate îmbunătăți performanțele fizice

Cofeina stimulează sistemul nervos, semnalând celulele grase să descompună grăsimea corporală. Dar, de asemenea, crește nivelul de epinefrină (adrenalină) în sângele dumneavoastră. Acesta este hormonul de luptă sau de fugă, care îți pregătește corpul pentru efort fizic intens. Cofeina descompune grăsimea corporală. Având în vedere aceste efecte, nu este surprinzător faptul că cofeina poate îmbunătăți performanța fizică cu 11–12%, în medie.

Cafeaua conține substanțe nutritive esențiale

O singură cană de cafea conține:

vitamina B2: 11% din aportul zilnic de referință 
vitamina B5: 6% din aportul zilnic
Mangan și potasiu: 3% din aportul zilnic
Magneziu și niacină (vitamina B3): 2% din RDI.

Cafeaua poate scădea riscul de diabet zaharat de tip 2

Diabetul de tip 2 este o problemă majoră de sănătate, afectând în prezent milioane de oameni din întreaga lume. Se caracterizează printr-un nivel ridicat de zahăr din sânge cauzat de rezistența la insulină sau o capacitate redusă de a secreta insulina. Din anumite motive, consumatorii de cafea au un risc semnificativ redus de diabet de tip 2.

Studiile au observat că persoanele care beau mai multă cafea au un risc cu 23-50% mai mic de a avea această boală. 

Cafeaua te poate proteja de boala Alzheimer și de demență

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și principala cauză a demenței la nivel mondial. Această afecțiune afectează, de obicei, persoanele peste 65 de ani. Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția bolii. Consumul de cafea poate fi incredibil de eficient.

Mai multe studii arată că cei care consumă cafea au un risc cu până la 65% mai mic de boală Alzheimer.

Cafeaua poate scădea riscul de Parkinson

Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă, chiar după Alzheimer.
Este cauzată de moartea neuronilor generatori de dopamină în creierul tău.
Studiile arată că băutorii de cafea au un risc mult mai mic de boală Parkinson, cu o reducere a riscului cuprinsă între 32 și 60%. În acest caz, cofeina în sine pare să fie benefică.

Cafeaua poate proteja ficatul

Ficatul tău este un organ uimitor care îndeplinește sute de funcții importante. Mai multe boli afectează în principal ficatul, inclusiv hepatita, bolile hepatice grase și multe altele. Multe dintre aceste afecțiuni pot duce la ciroză.

Cafeaua te poate proteja împotriva cirozei - persoanele care beau 4 sau mai multe căni pe zi au un risc cu până la 80% mai mic, arată studii citate de healthline.com.

Cafeaua poate combate depresia și te poate face mai fericit

Depresia este o tulburare mentală gravă care determină o calitate a vieții semnificativ redusă. Este foarte comună, întrucât aproximativ 4,1% dintre oamenii din SUA îndeplinesc în prezent criteriile pentru depresia clinică.

Într-un studiu de la Harvard publicat în 2011, femeile care beau 4 sau mai multe căni de cafea pe zi aveau un risc mai mic cu 20% de a deveni depresive.

Un alt studiu realizat pe 208.424 de indivizi a descoperit că cei care beau 4 sau mai multe căni pe zi aveau un procent de 53% mai puțin de moarte prin sinucidere.

Studiile arată că băutorii de cafea au un risc cu până la 40% mai mic de cancer la ficat.

În mod similar, un studiu realizat în 489.706 de persoane a descoperit că cei care beau 4-5 cani de cafea pe zi aveau un risc mai mic cu 15% de cancer colorectal.

Cafeaua nu provoacă boli de inimă și poate scădea riscul de accident vascular cerebral

Cofeina îți poate crește tensiunea arterială. Acest lucru este adevărat, dar cu o creștere mică și care de obicei trece dacă bei cafea în mod regulat.
Cu toate acestea, poate persista la unele persoane, așa că țineți cont de acest lucru dacă aveți tensiune arterială crescută.

Cafeaua te poate ajuta să trăiești mai mult

Având în vedere că băutorii de cafea au mai puține riscuri de a suferi multe boli, este evident că această băutură te poate ajuta să trăiești mai mult.

Mai multe studii indică faptul că băutorii de cafea au un risc mai mic de deces.

În două studii foarte mari, consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus cu 20% de moarte la bărbați și cu un risc scăzut de deces la 26% la femei, peste 18–24 ani.

Acest efect pare deosebit de puternic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Într-un studiu, persoanele cu diabet care au băut cafea au avut un risc de deces cu 30% mai mic (54).

În concluzie, cafeaua este una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume.

×
x close