Doar un sfert de gram de cianură este suficient pentru a provoca o moarte rapidă şi dureroasă, trag un semnal de alarmă specialiștii. Dozele din sâmburi sunt totuşi atât de mici încât nu prezintă niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decât suficientă pentru a le face faţă.
Sâmburii, un mare pericol
Sâmburii unor fructe pot prezenta totuşi un risc. Acum câţiva ani, în Olanda, un cercetător în domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantităţii mari de cianură din migdalele amare şi unii sâmburi de caise. La adulţi, consumul a 30 de grame de sâmburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt bineînţeles mai mici la copii.
Sâmburii de caise şi migdalele amare se vând în comerţ, fiind folosite şi ca suplimente pentru gust, de exemplu în pricomigdale. Cantităţile sunt însă foarte mici şi supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată „otrava”.