Când vine vorba de insulele tropicale din Oceanul Indian, toată lumea se gândește la Maldive sau Mauritius, două destinații turistice extrem de populare. Dar în aceeași zonă există o insulă care este cel puțin la fel de pitorească, însă nimeni nu vrea să se apropie de ea din motive întemeiate.
Insula North Sentinel are aceleași ape albastre limpezi și plaje cu nisip alb și este înconjurată de recife de corali. Deși sună idilic, insula parte a arhipelagului Andaman, găzduiește un trib indigen considerat cel mai periculos din lume.
Aceștia oameni se numără printre puținii „de necontactat” rămași pe Pământ. Din acest motiv nici măcar nu se știe numărul populației, cifrele lansate de-a lungul timpului variind între 15 la 500.
Se cunosc foarte puține lucruri despre acești oameni, pentru că limba lor este de neînțeles pentru oricine din afara grupului. Nici măcar nu se știe ce nume și-au dat ei.
Însă ceea ce se știe este că sunt incredibil de ostili față de străini. Au fost câteva ocazii în care oamenii au încercat să ia legătura cu ei și totul s-a terminat foarte rău.
Din acest motiv, autoritățile din India, țară de care aparține insula, au interzis vizitarea ei, iar oamenii și ambarcațiunile nu se pot apropia la mai puțin de 10 kilometri de ea, de jur împrejur.
Unde se află insula North Sentinel
Insula North Sentinel este situată în Golful Bengal, din nordul Oceanului Indian. Cele mai apropiate țări continentale sunt Myanmar și Thailanda, iar la vest - Sri Lanka și India, care o deține oficial.
Până în 2018, străinii trebuiau să aibă un permis pentru a vizita oricare dintre insulele din arhipelag, dar acum vizitatorii pot explora 29 de insule locuite și 11 insule nelocuite fără permis.
Insula North Sentinel, care este de mărimea cartierul Manhattan din New York, nu poate fi vizitată sub nicio formă.
Cine sunt oamenii de la insulă
Santinelezii sunt populația izolată de restul lumii de pe insula North Sentinel.
Potrivit Survival International, o organizație de caritate dedicată protejării popoarele tribale, aceștia locuiesc acolo de mai bine de 60.000 de ani.
Cele mai multe informații despre ei se știu de la oamenii care și-au ancorat bărcile la o distanță mare de țărm. Echipajele ancorate în apropiere la mijlocul anilor 1990 au spus că au văzut noaptea focuri de tabără pe plajă și au auzit cântece.
Câteva fotografii și videoclipuri cu tribul îi arată având arme primitive, cum ar fi arcuri, săgeți și sulițe, pe care le folosesc pentru a vâna. De asemenea, pescuiesc în canoe înguste.
Femeile au fost văzute purtând șiruri de fibre în jurul taliei și gâtului, în timp ce bărbații poartă coliere și bentițe.
Se crede că locuiesc în două tipuri diferite de case: colibe comune mari, cu mai multe familii și adăposturi temporare fără pereți, care pot fi văzute uneori pe plajă, cu câte o familie.
În timp ce santinelezii sunt adesea descriși ca având o cultură similară cu „oamenii cavernelor” sau cu oamenii care au trăit în „Epoca de Piatră”, nu există dovezi care să sugereze acest lucru. Ca în toate societățile, este posibil ca modul lor de viață să se fi adaptat pe măsură ce timpul a trecut. Se știe deja că acum folosesc vârfuri metalice la săgeți, după ce au recupert tot felul de materiale de la epave.
De ce nu se poate vizita insula
Încercarea - ilegală, de altfel - de a vizita insula North Sentinel ar duce probabil la pierderea propriei vieți, dar ar putea pune grav în pericol și viețile celor din trib.
Santinelezii au spus foarte clar de-a lungul timpului că vor să fie lăsați în pace.
Începând cu anii 1800, exploratorii, jurnaliştii şi chiar nobili au încercat intre în contact cu ei, însă aproape toate încercările au dat greș.
O echipă de antropologi condusă de Trinok Nath Pandit s-a aflat cel mai aproape de punctul de a stabili o legătură.
Grupul a început să viziteze insula în 1967 și a continuat să facă acest lucru timp de decenii. Pandit și echipa sa lăsau cadouri: de la un porc, la jucării, oale și tigăi din metal și nuci de cocos.
Porcul a fost ucis și îngropat, jucăriile au fost uitate în nisip, dar santinelezii au manifestat interes pentru nucile de cocos și tigăi.
Livrările de nuci de cocos au continuat ani de zile, iar acest lucru a creat un sentiment de încredere între trib și antropologi. Uneori, tribul chiar îi aștepta pe plajă ca să-i întâlnească.
Însă până în 1996 relația nu mersese mai departe de dăruirea nucilor de cocos. Tribul nu i-a invitat niciodată pe străini să rămână și nu au stabilit o cale de comunicare. Atunci guvernul indian a decis să pună capăt vizitelor.
Următorul contact a fost în 2004, după tsunami, când a fost trimis un elicopter pentru a vedea dacă santinelezii au fost afectați, întrucât insula se afla în calea valului.
Atunci, un membru al tribului a alergat pe plajă și și-a îndreptat săgeata către pilot, dovedind că erau în viață și nu doreau ajutor.
Doi ani mai târziu, tribul a ajuns din nou în atenția publică, când doi pescari indieni, Sunder Raj și Pandit Tiwari, au fost uciși după ce barca lor s-a desprins de locul în care acostaseră ca să doarmă.
Mai recent, în noiembrie 2018, misionarul american John Allen Chau a încercat să viziteze insula pentru a-i converti la creștinism. Tribul l-a alungat de două ori, dar la a treia încercare, se pare că l-au ucis.
Pescarii care îl lăsaseră pe Chau aproape de insulă au cum oamenii tribului au târât un cadavru de-a lungul plajei și apoi l-au îngropat. Chau a scris în jurnalul său că a simțit că North Sentinel este „ultima fortăreață a lui Satana”, frustrat că nu a primit călduros prima dată când s-a dus acolo.
Directorul Survival International, Stephen Corry, a spus că trupul lui nu trebuie recuperat și că tribul ar trebui lăsat în pace.
Vizitele pot fi un risc uriaș și pentru oamenii tribului. Nu au imunitate împotriva multor boli și ar putea muri chiar și din cauza unei răceli obișnuite.
Britanicii și North Sentinel
Britanicii ar putea fi responsabili pentru ostilitatea pe care o au acești oameni față de străini.
În 1879, un tânăr ofițer al Marinei Regale pe nume Maurice Vidal Portman a preluat conducerea Insulelor Andaman și a decis să meargă pe North Sentinel.
Văzându-l pe Portman în depărtare, membrii tribului și-au abandonat satele, iar grupul britanic a găsit zona în cea mai mare parte goală, în afara unui cuplu în vârstă și patru copii, pe care i-au capturat, luându-i de pe insulă împotriva voinței lor.
Portman a scris în jurnalele sale că insularii „s-au îmbolnăvit rapid, iar bătrânul și soția lui au murit, așa că cei patru copii au fost trimiși înapoi la casa lor cu cadouri”.
Nu se știe exact ce daune a provocat această incursiune restului populației, dar se poate să fi declanșat o epidemie pe insulă și așa se explică de ce tribul este atât de precaut față de străini.