Schimbările climatice afectează producția de bere, de prosecco, dar și pe cea de pălincă. Producătorii încearcă prin diferite metode să-și protejeze recoltele sau modifică rețetele.
Vinul alb acidulat din nord-estul Italiei se numără printre cele mai populare băuturi din Europa, însă recoltele de struguri din care este făcut sunt în scădere, devastate de degradarea solului.
În aceeaşi situaţie este şi berea. Vremea mai caldă și mai uscată afectează culturile de hamei, care ar putea scădea în Europa şi cu 18% până în 2050, estimează o echipă de cercetare de la Academia Cehă de Științe.
De asemenea, pălinca ar putea avea un gust diferit de acum, pentru că mulţi producători s-au reorientat spre plantarea unor pomi cu producție târzie pentru a evita perioadele friguroase din luna mai. Asta pentru a evita situaţiile în care prunele, caisele sau merele îngheață în pomi primăvara, iar vara livezile sunt decimate de secetă.