Antena 3 CNN Life Obiect cosmic misterios, care explodează încontinuu, ținut sub supraveghere de astronomi. A avut 1.600 de explozii de energie în 60 de ore

Obiect cosmic misterios, care explodează încontinuu, ținut sub supraveghere de astronomi. A avut 1.600 de explozii de energie în 60 de ore

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 13:16 02 Noi 2021 Modificat la 13:20 02 Noi 2021
neutron-star
Sursa foto: Hepta/ Zuma Press / Chandra X-ray Observatory Center

După ce au observat un obiect spațial bizar explodând în mod repetat, de peste 1.600 de ori, într-o perioadă scurtă de timp, astronomii încă nu știu ce este de fapt, potrivit techradar.com.

Obiectul este sursa unei explozii radio rapide (FRB), un fenomen spațial ciudat care a fost descoperit abia în 2007 și despre care se cunosc foarte puține lucruri.

Există totuși câteva informații despre ele. Majoritatea par să-și elibereze energia dintr-o singură mișcare, în timp ce câțiva au fost observați eliberând în mod repetat explozii de energie.

Unul dintre aceste FRB este un obiect numit FRB 121102 situat într-o galaxie pitică la aproximativ 3 miliarde de ani lumină de noi. Folosind radiotelescopul sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) al Chinei, astronomii au studiat FRB 121102 timp de ceva timp pentru a încerca pur și simplu să adune date despre el.

După ce au urmărit FRB 121102 timp de aproximativ 60 de ore, cercetătorii l-au urmărit explodând de 1.652 de ori, cel mai rapid ritm al său fiind de aproximativ o explozie la fiecare 30 de secunde.

FRB-urile sunt dificil de studiat, în mare parte pentru că au fost găsite aproape întotdeauna în afara galaxiei noastre și, de obicei, la o distanță considerabilă chiar și în termeni universali. În 2020, totuși, un FRB a fost găsit în propria noastră galaxie, iar oamenii de știință au reușit să-l identifice ca un magnetar, care este un anumit tip de cadavru stelar cunoscut sub numele de stea neutronică.

Este prea devreme pentru a spune dacă toate FRB sunt magnetare sau dacă magnetarele sunt doar o posibilă sursă de FRB. De asemenea, nu știm cum magnetarele dau naștere unui FRB, așa că astronomilor le este greu să știe ce să caute în FRB 121102.

×
x close