Sfântul Andrei este ziua în care se spune că e bine să mâncăm usturoi. Tradiţia spune că pe 30 noiembrie, se deschid porţile Iadului, iar spiritul rău ar ieşi şi ar bântui lumea. De aceea, pentru a se proteja, românii superstiţioşi mănâncă usturoi, un condiment considerat a fi util împotriva strigoilor sau moroilor.
În plus, de Sfântul Andrei, oamenii mai pun usturoi la geamuri şi la tocul uşilor, crezând că astfel ar alunga spiritele rele.
Unii consideră că cei mai expuşi ar fi copiii, pentru că sunt mici. De aceea, de Sfântul Andrei, adulţii zdrobesc usturoi şi le fac celor mici o cruce la încheieturile membrelor.
Tot pentru a se proteja de spiritele rele care se spune că ar bântui şi casele, de Sfântul Andrei oamenii obişnuiesc să pună cu gura în jos toate vasele și cănile, pentru a alunga spiritele rele.
Grâul pus la încolțit pentru Sfântul Andrei ne va "spune" cât de prosper va fi următorul an și cât de mult noroc vom avea. De asemenea, grâul la încolțit arată cum va fi recolta în anul următor.
De Sfântul Andrei, fetele nemăritate care vor să își afle alesul trebuie să pună 41 de boabe de grâu sub pernă, iar acela care le va fura grâul le va fi soț.
De asemenea, ele îşi pot afla ursitul de Sfântul Andrei, dacă îşi pun un fir de busuioc sub pernă, iar noaptea pot afla cu cine se vor căsători.
Ziua Sfântului Apostol Andrei, serbată pe 30 noiembrie, este sărbătoare națională legală, zi în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.
În anul 2012, ziua de 30 noiembrie, Sfântul Andrei, a devenit zi de Sărbătoare Legală.
Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.
Sfântul Andrei este ocrotitorul României, al Rusiei, al Greciei și al Scoţiei (care are un X pe steag).