Antena 3 CNN Life Oameni Victor Adrian Prisacariu, românul de la Oxford care a creat un sistem de interacţiune om-calculator similar cu cel din Iron Man

Victor Adrian Prisacariu, românul de la Oxford care a creat un sistem de interacţiune om-calculator similar cu cel din Iron Man

Dana Sinpetru
3 minute de citit Publicat la 18:16 17 Dec 2010 Modificat la 18:16 17 Dec 2010
Victor Adrian Prisacariu, românul de la Oxford care a creat un sistem de interacţiune om-calculator similar cu cel din Iron Man
La 26 de ani, cei mai mulţi dintre tinerii români se străduiesc să găsească un job stabil şi un drum în viaţă. Puţini sunt cei care ştiu exact ce vor să facă şi ating performanţe la care alţii nici nu îndrăznesc să viseze. Unul dintre aceşti oameni deosebiţi este Victor Adrian Prisacariu, doctorand la prestigioasa universitate britanică Oxford şi câştigător al concursului internaţional de IT “Sense the World” despre care Antena3.ro a scris recent.

Cine este Victor Adrian Prisacariu?

Victor Adrian Prisacariu s-a născut în anul 1984 la Iaşi. În anul 2003 a absolvit Colegiul Naţional “Garabet Ibraileanu” din Iaşi, profilul matematică – informatică. În vara aceluiaşi an, Victor a fost admis la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, secţia “Calculatoare”, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi.

Datorită rezultatelor excepţionale, ieşeanul a fost trimis cu o bursă de facultate în Germania, la Universitatea Konstantz, unde timp de trei luni a lucrat la pregătirea şi redactarea lucrării de licenţă.

În urma concursului pe care l-a susţinut la Universitatea Oxford, în toamna anului 2008 a fost acceptat la această universitate şi i s-au acordat 2 burse britanice, care îi asigură subzistenţa la Oxford şi cheltuielile privind taxele de colegiu şi cele de departament, pentru o perioadă de 3 ani.

În prezent, Victor este doctorand la Universitatea Oxford în anul al 3-lea, în cadrul Active Vision Lab, Robotics Group, Department of Engineering Science. El îşi pregăteşte lucrarea de doctorat sub coordonarea dr-ului Ian Reid. Domeniul doctoratului este de inginerie - robotică şi are tema "Human Motion Understanding" . De asemenea, românul este membru în Middle Common Room (MCR) al Colegiului Balliol.

Victor Adrian Prisăcariu, programul de interacţiune om-calculator şi... Iron Man

Victor Adrian Prisacariu a câştigat recent concursul internaţional de IT "Sense the World", organizat de compania Freescale. Românul a participat cu un program conceput de el şi coordonatorul său de doctorat, Dr. Ian Reid. Programul are ca scop realizarea unui sistem de interacţiune om-calculator similar cu cel din filmele Minority Report şi Iron Man.

Sistemul prezentat de Victor în concursul Sense the World găseşte poziţia în spaţiul 3D pentru diferite obiecte dintr-o imagine. De exemplu, sistemul poate să găsească poziţia (unghi de rotaţie 3D şi distanţa 3D faţă de camera) tuturor semnelor de circulaţie obsevate din o camera poziţionată pe o maşină. Simultan, poate să gasească pozitia tuturor maşinilor din aceeaşi imagine.

Cum funcţionează algoritmul pentru o singură imagine:



Pentru Sense the World, românul a prezentat o aplicaţie a aceluiaşi algoritm, găsind de data aceasta poziţia mâinii unui utilizator. În materialul de mai jos, sistemul găseşte poziţia mâinii în fiecare imagine şi, în funcţie de asta, realizează diferite acţiuni, ca de exemplu transformarea unui cerc în cilindru.
 
 

În urma câştigării concursului, Victor şi coordonatorul său au fost premiaţi cu 10.000 de dolari. “Suma va fi împărţită între mine şi co-autor, conducătorul meu de doctorat, Dr, Ian Reid. Vor fi reţinute taxele legale in UK, iar restul de aproximativ 4000 USD , îi voi folosi pentru a-mi acoperi cheltuielile de transport şi participarea la mai multe evenimente ştiintifice în domeniu, care vor avea loc în anul 2011, printre care International Conference on Automatic Face and Gesture Recognition, Colorado, SUA”, a declarat Victor pentru Antena3.ro.

Referitor la planurile sale de viitor şi la o eventuală întoarcere în România, Victor spune că încă nu a decis ce va face. “Este prematur să evaluez viitorul imediat, pur şi simplu decizia o voi lua după finalizarea stagiului doctoral la Universitatea Oxford”.

Victor a recunoscut că este îndrăgostit de calculatoare încă la vârsta la care alţii de abia învaţă alfabetul. “Jucaria mea favorita cand aveam cam 7 ani a fost un calculator confecţionat din componente, pe care am început să programez din şcoala primară. Şi, mai în glumă, mai în serios, am început să scriu programe cu diferite utilităţi”, povesteşte Victor.

Şi uite aşa, mai în glumă, mai în serios, Victor Adrian Prisacariu a ajuns unul dintre puţinii români aleşi să studieze la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.




 

 

×
Etichete: roman
x close