Omenirea a traversat schimbări radicale şi a ajuns de la Evul Mediu Întunecat , la epoca tehnologiei şi a vitezei numai prin puterea gândurilor şi faptelor unor mari oameni.
Mulţi sunt cunoscuţi de toată lumea, însă alţii au preferat să rămână în umbră. Din a doua categorie face parte şi Thomas Midgley Jr., omul care a schimbat radical America, şi apoi întreaga lume.
Midgley s-a născut într-o familie de oameni care doreau să schimbe lumea sau să facă viaţa oamenilor mai uşoarp: tatăl şi bunicul său deţineau brevete de invenţie, iar un străbunic de-al său lucrase pentru James Watt.
În 1905, când urma cursurile unei şcoli din Connecticut, tânărul Thomas s-a confruntat cu o situaţie ce avea să-l familiarizeze cu instrumentul ştiinţific care i-a permis să calce urmele bărbaţilor din familia sa: o dispută cu un profesor. În timpul primei ore de chimie la care a participat Midgley jr., profesorul a afirmat în faţa clasei că tabelul periodic al elementelor reprezintă o dovadă a existenţei lui Dumnezeu. Tânărul Thomas nu a fost de acord cu declaraţia profesorului.
După terminarea facultăţii, în 1911, Thomas a obţinut prima slujbă în cadrul companiei National Cash Register (NCR), cu sediul în Dayton, Ohio. La începutul secolului al XX-lea, Dayton era un veritabil centru al inovaţiei, fiind locul în care fraţii Wright au construit aeronava cu care au efectuat primul zbor dirijat din istoria aeronauticii, scrie Discovery.
Midgley a lucrat un an la NCR, unde şi-a descoperit pasiunea pentru cercetarea industrială şi l-a cunoscut pe cel care avea să joace un rol esenţial în viaţa sa: Charles Kettering.
Atunci când Midgley a devenit angajatul lui Kettering, automobilul destinat maselor largi era o invenţie veche de doar 10 ani. La început, motoarele automobilelor erau pornite cu o manivelă ce opunea atâta forţă încât putea să rupă braţul celui mai puternic bărbat. Kettering a venit cu o inovaţie extraordinară, folosită şi în ziua de astăzi: sistemul de aprindere electrică a motoarelor. Inventarea acestuia a permis dublarea pieţei automobilelor.
Dar nu numai în ceea ce priveşte automobilele s-a afirmat Thomas. Acesta a modificat şi felul în care se răcesc frigiderele, schimbând sistemul de ventilaţie şi introducând freonul în ecuaţie.
Influenţa lui Midgley asupra fiecăruia dintre noi este resimţită în fiecare zi, fie că folosim automobilul personal pentru a ne deplasa, că savurăm fructe exotice transportate de pe alte continente şi menţinute proaspete cu ajutorul frigiderelor, sau că ne răcorim cu ajutorul aparatului de aer condiţionat.