Antena 3 CNN Life Oameni Ucisă de propria descoperire. Sfârşitul femeii care a revoluţionat lumea medicinei

Ucisă de propria descoperire. Sfârşitul femeii care a revoluţionat lumea medicinei

1 minut de citit Publicat la 10:58 22 Iun 2012 Modificat la 10:58 22 Iun 2012
Ucisă de propria descoperire. Sfârşitul femeii care a revoluţionat lumea medicinei
Foto: wikipedia.org
Ştiinţa poate fi un domeniu extrem de periculos, lucru ce ar putea fi confirmat de către inventatorii din toate timpurile. Din păcate, mulţi dintre ei nu mai pot face acest lucru, pentru că au fost omorâţi cu mult timp în urmă chiar de către invenţiile lor.

Dintre inventatorii care au căzut pradă propriilor descoperiri face parte legendara Marie Curie. Ceea ce a ucis-o pe faimoasa fiziciană este invizibil pentru ochiul uman: radioactivitatea.

Intensa ei activitate a făcut-o pe Marie Curie vulnerabilă din punct de vedere al sănătăţii. Ca urmare a expunerii la radiaţii şi a efortului intens, starea de sănătate a Mariei s-a deteriorat. Nu se proteja deloc de undele radioactive pe care le cerceta.

Într-o zi din primăvara anului 1934, Marie resimte un fel de febră şi părăsește institutul de cercetare mai devreme ca de obicei. Din acel moment, starea ei de sănătate începe să se deterioreze extrem de rapid.



Tot ceea ce medicii au putut face a fost să precizeze boala, anemie aplastică, un fel de leucemie cauzată de expunerea  îndelungată la radiaţii,şi faptul că sunt puţine șanse de recuperare. Marie a pornit spre un azil într-o zonă montană pentru a se trata, dar era prea târziu.

Marie Curie se stinge din viață la sanatoriul din Sancellemoz în 1934, la vârsta de 66 de ani. A fost înmormântată într-o zonă rurală din afara capitalei Franţei.

Marie Curie a fost prima femeie care a primit un premiu Nobel şi primul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică şi chimie). Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale şi al aplicaţiilor acestora în medicină.


 

×
x close