Antena 3 CNN Life Oameni Brunch de post şi secretul ciorbei de miel | Tanti Emilia din Timiş, gospodina care i-a uimit cu mâncarea tradiţională pe turiştii străini

Brunch de post şi secretul ciorbei de miel | Tanti Emilia din Timiş, gospodina care i-a uimit cu mâncarea tradiţională pe turiştii străini

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 10:00 27 Apr 2024 Modificat la 10:05 27 Apr 2024
tanti emilia gospodina mancare traditionala turisti
Ea este tanti Emilia, gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradiţională pe turiştii din întreaga Europă care vizitează bisericile de lemn din județul Timiș

În satul Coşteiu de Sus din comuna timişeană Margina se fac deja pregătiri intense pentru Sfintele Paşti, de la tradiţii la preparate delicioase.

Turiştii care ajung în zonă sunt atraşi de obiecivele culturale care pot fi vizitate, de pitorescul locurilor, dar, mai ales, de ospitalitatea oamenilor din zonă.

Sute de turişti din ţară, dar şi din Austria, Germania, Belgia sau din locuri îndepărtate, de peste Ocean, vin sau revin aici în această perioadă, pentru că au descoperit lanţul bisericilor din lemn din secolele XVIII - XX de la Margina, Breazova, Bulza, Coşeviţa, Coşteiu de Sus, Groşi şi Nemeşeşti, dar şi Mănăstirea Izvorul lui Miron.

Un punct de atracţie este şi Muzeul Satului de la Sinteşti, care adăposteşte documente vechi ale personalităţilor locului, instrumente muzicale care răsunau la marile sărbători în toate satele comunei, produse de manufactură, precum opincile din piele de bou, unice în ţară, dar şi porturi populare bănăţene, "ridate" de trecerea anilor, potrivit dcnews.ro

Localnicii pregătesc pentru oaspeţi drumeţii cu căruţa trasă de cai prin codrii seculari sau cu bicicleta, la Defileul Mureşului, Cascada Şopot de la Pietroasa, la plantaţia de trandafiri a familiei Grecu, spre câmpurile cu lavandă, la Dumbrava ori la Pietrele Cohului. Aproape de satul Crivina de Sus există şi un Sfinx. 

Emilia Popa, gospodina care gătește pentru turiști

Emilia Popa din Coşteiu de Sus, gospodina care a devenit cunoscută şi dincolo de graniţele României prin premiile europene câştigate cu proiectul "Mic Dejun la Margina", a povestit, pentru AGERPRES, că în această perioadă a crescut numărul turiştilor care apreciază savuroasele mâncăruri de post, mulţi dintre ei revenind cu familiile. Cei care poposesc la ea pot m\nca în curtea gospodăriei sau pot lua preparatele la pachet, dacă preferă drumeţiile.

Vedeţi în GALERIA FOTO de mai jos imagini cu tanti Emilia şi câteva dintre bunătăţile pe care le pregăteşte.

Sarmalele de post cu seminţe de dovleac sau pasta de leurdă se află printre delicatesele doamnei Emilia.

"Vin turişti din ţară şi din străinătate. Mâncărurile de post, verdeţurile plac tare mult. Am organizat, recent, şi primul brunch de post cu sarmale de post, ciorbă de salată, ciorbă de urzici, pastă de leurdă, chiftele de ciuperci, de soia, tocăniţă de soia. Ca dulciuri pregătim prăjituri cu bulion, cu mere, clătite pufoase cu apă minerală cu dulceţuri. Apa din sat are particule de aur, după ce a fost construit un foraj pentru canalizare şi au ajuns la o pânză freatică bogată în particule de aur.

Sarmalele de post le fac cu făină de dovleac. Măcinăm seminţele de dovleac prin râşniţă, iar făina o punem în ceapa prăjită, prăjim coji de pâine şi o tocăm foarte mărunt, apoi adaug piper, sare, orez, cimbru. În loc de carne pun făina de dovleac, să lege compoziţia", dezvăluie Emilia Popa.

Cum până la Paşti mai este puţin, tanti Emilia ştie deja ce va pune pe masă, pentru familie sau turişti: de la supa de găină şi cocoş cu tăiţei, găluşte, tăşcuţe până la sarmale, carne din untură, fripturi de miel, porc, pasăre, piure de cartofi şi ţuşpais (sote) de spanac şi multe prăjituri, inclusiv specialităţi slovace, pe care le-a învăţat din familie.

"Eu vin dintr-o familie de slovaci, unde am avut o altă bucătărie, dar soacra m-a învăţat. Dintre mâncărurile slovace care îmi plac şi pe care le prepar sunt: găluştele cu brânză (haluştii), gogoşi pe abur, ciorba de cartofi dreasă cu lapte şi smântână. De Paşti, eu nu mănânc miel, dar gătesc. Fac ciorbă de miel, friptură de miel, sarmale, fripturi de porc şi pui'', spune tanti Emilia.

Secretele ciorbei de miel

''Ciorba de miel o gătesc la fel ca orice ciorbă, dar nu trebuie să lipsească leuşteanul, care rămâne regele ciorbei. Spăl foarte bine carnea de miel, măruntaiele, capul, apoi le fierb cu legumele. Las să fiarbă la foc mic, după primul clocot. La final, când carnea se desprinde de os, adaug leuşteanul tocat, zeama de lămâie şi se drege ciorba cu smântână'', explică reţeta Emilia Popa.

Nici dulciurile nu trebuie să lipsească de pe masă de sărbători.

Masa de Paşti trebuie să fie foarte bogată

''Trebuie să fie şi un tort cu nucă umplut cu cremă de nucă sau cu frişcă de casă sau frişcă. Banatul este raiul prăjiturilor de Paşti, Crăciun sau Rusalii, când fac până la 11 feluri de prăjituri. Dacă fac doar şase tăvi, simt că nu e suficient. Preferată este prăjitura slovăcească 'Medova torta'. Este din foi cu miere de albină care se umplu cu frişcă amestecată cu nucă măcinată. Mai îmi plac şi cornuleţe cu untură. La un astfel de meniu, munceşti două zile", mărturiseşte gazda noastră.

Pentru tanti Emilia vine o perioadă foarte frumoasă, pentru că în Săptămâna Patimilor merge la biserică în fiecare seară şi cântă în strană.

"Eu cânt şi în strana bisericii din Coşteiu de Sus, pentru că nu mai sunt bărbaţi în strană. În prima zi de Paşti ducem ofrande la biserică, în coşuri, cu ce s-a gătit, preotul le sfinţeşte şi apoi le ducem acasă şi le mâncăm în familie. Este o perioadă cu profunde trăiri spirituale. Tinerii care au plecat din sat în străinătate revin acum la părinţi şi la bunici, curăţă mormintele străbunicilor, duc ramuri de sălcii la cimitir şi aprind focuri, în Joia Mare", mai spune tanti Emilia.

×
x close