Teodor Gomboș a explicat principiul după care funcționează toaleta: în loc să folosească apă, toaleta confecţionată din lemn şi metal are un rezervor cu rumeguş, de unde "coboară" automat circa 250 de grame din acest material în vasul de WC.
Aici, un motoraş împrăştie rumeguşul ca o pătură, iar după ce toaleta este utilizată, lucru detectat de senzorii anume montaţi, rumeguşul şi dejecţiile coboară într-un alt rezervor, tapetat cu un sac menajer special.
Acest al doilea rezervor poate fi tras afară, iar sacul cu dejecţii doar se ridică, se sigilează şi se înlocuieşte cu unul curat. Deşeurile amestecate în rumeguş pot fi folosite pentru producerea unui compost, adică îngrăşământ pentru sol.
"În Bihor, pot fi predate şi la centrala din Săcueni, care foloseşte biomasă pentru producţia de energie electrică", a declarat Teo pentru Bihoreanul.
Avantajul cel mai mare al acestei toalete este că nu are nevoie de anevoioasa vidanjare şi nici nu miroase respingător, cum se întâmplă adesea cu toaletele ecologice. "Rumeguşul neutralizează 80-90% din mirosuri", precizează Teodor.
Pentru o şi mai mare eficienţă, recomandă folosirea în rezervorul pentru dejecţii a unor bucăţi mici de lemn, similare scoarţei de copaci decorative, cu miros de mentol.
Alături de partenerii săi, tânărul a realizat până acum două prototipuri ale produsului, pe care le prezintă potenţialilor clienţi. Pentru că golirea toaletei se face uşor, Arida Cultus se potriveşte bine în zonele publice.
"În Oradea şi în tot judeţul ne lipsesc toaletele publice. De ce să nu avem o toaletă în staţiile de autobuz din judeţ, în parcurile din oraş, nu mai zic de zonele turistice montane?", zice Teodor.
Tânărul s-a amuzat teribil când, la finalul unei şedinţe foto pentru produsul său, în Cetate, mai mulţi trecători au crezut că Arida Cultus este chiar o toaletă publică şi au vrut să o folosească. "La câţiva metri erau cele ecologice din plastic, dar nimeni nu s-a dus spre ele", a povestit orădeanul.