Antena 3 CNN Life Oameni „Sunt o luptătoare, m-am născut luptătoare şi o să mor o luptătoare”. Povestea tinerei care vrea să schimbe mentalităţi şi a avut curajul să-şi urmeze visul

„Sunt o luptătoare, m-am născut luptătoare şi o să mor o luptătoare”. Povestea tinerei care vrea să schimbe mentalităţi şi a avut curajul să-şi urmeze visul

2 minute de citit Publicat la 09:08 20 Mar 2013 Modificat la 09:08 20 Mar 2013
„Sunt o luptătoare, m-am născut luptătoare şi o să mor o luptătoare”. Povestea tinerei care vrea să schimbe mentalităţi şi a avut curajul să-şi urmeze visul
Foto: Facebook
Maria Toorpakai Wazir este o jucătoare talentată de squash, cu o carieră internaţională promiţătoare în faţă. Născută în Waziristan, o regiune conservatoare din Pakistan, tânăra a fost nevoită să se deghizeze în băiat pentru a se antrena, iar în momentul în care oamenii au descoperit secretul ei, ea şi familia ei au primit ameninţări cu moartea.

Sunt o luptătoare, m-am născut luptătoare şi o să mor o luptătoare”.

Maria este curajoasă. Aşa şi trebuie să fie dacă vrea să joace squash într-o ţară în care fetele nu au nici măcar dreptul la educaţie.

Când avea 4 ani, s-a îmbrăcat cu hainele fratelui ei, şi-a dus toate hainele de fetiţă afară, şi le-a ars. „Tatăl meu a râs şi a spus „Ia uite, avem un Genghis Khan in familie”” povesteşte tânăra.



Când avea 10 ani, tatăl ei a decis să îi canalizeze energia spre sport, aşa că a înscris-o la haltere. În momentul în care a aflat că acest sport îi va încetini creşterea şi îi va afecta fizicul, bărbatul a decis să o îndrepte spre alt sport. A observat că fetei îi plăcea foarte mult squashul, aşa că a încurajat-o să urmeze acest sport.

Maria spune că s-a îndrăgostit de squash din prima clipă în care a pus mâna pe o rachetă. Tatăl ei a înscris-o la academia de squash din Peshawar. În primele luni, cei de acolo nu au ştiut că este fată. Când adevărul a ieşit la lumină, ceilalţi jucători au marginalizat-o şi au început să se poarte extrem de urât cu ea. „Mă înjurau şi mă tachinau constant. Era o situaţie de nesuportat”.

Dar nu a renunţat. Se închidea în sala de repetiţie şi juca singura ore întregi, de dimineaţa până seara. „Mâinile mi se umflaseră, aveam vănătăi peste tot şi sângeram, dar am continuat să joc”.

Munca ei a dat roade. Tânăra a câştigat mai multe campionate de juniori şi a intrat în liga profesionistă în 2006. Anul următor, a primit un premiu de la preşedintele pakistanez.

Însă succesul fetei a adus probleme familiei ei. Tatăl ei a primit mai multe scrisori de ameninţare. Cu toate acestea, a continuat să-şi susţină fiica. A realizat însă că, dacă vrea să continue să joace squash, fata trebuie să plece din ţară.

Timp de trei ani, în fiecare zi, Maria a trimis e-mailuri către cluburi, academii, şcoli şi colegii de squash din statele vestice. Până la împlinirea vârstei de 18 ani, Maria trimisese deja mii de mesaje.

Unul dintre aceste mesaje a ajuns la jucătorul canadian de squash Jonathon Power, o adevărată legendă a acestui sport. Acesta s-a decis să o cheme pe tânără în Canada şi să o antreneze.

Are talent, este determinată şi poate deveni cea mai bună jucătoare de squash din lume”, spune Power, citat de BBC News.

Maria spune că squashul i-a dat oportunitatea să trăiască o viaţă diferită faţă de cea a celorlalte fete din Pakistan. „Cred că oamenii s-au săturat de luptă, de război şi de bombe. Cred că vor pace şi că încep să realizeaze că au nevoie de educaţie”.





 

×
Etichete: pakistan
x close