Antena 3 CNN Life Oameni „Singura modalitate prin care poţi să-i faci faţă vieţii este să ai inima deschisă". Brazilia şi-a pierdut unul dintre genii

„Singura modalitate prin care poţi să-i faci faţă vieţii este să ai inima deschisă". Brazilia şi-a pierdut unul dintre genii

3 minute de citit Publicat la 09:43 06 Dec 2012 Modificat la 09:43 06 Dec 2012
„Singura modalitate prin care poţi să-i faci faţă vieţii este să ai inima deschisă". Brazilia şi-a pierdut unul dintre genii
Foto: archdaily.com
Mai devreme sau mai târziu, cu toţii ne întrebăm ce lăsăm în urma noastră când plecăm de pe această lume. Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer a lăsat în urma sa unele dintre cele mai celebre clădiri ale secolului al XX-lea. Niemeyer a murit miercuri, într-un spital din Rio de Janeiro, la vârsta de 104 ani, informează BBC News.

"Brazilia şi-a pierdut unul dintre genii. Este o zi în care plângem moartea sa. Este o zi în care sărbătorim viaţa sa", a transmis preşedintele brazilian Dilma Rousseff, într-un comunicat remis familiei arhitectului.

Lăudat şi criticat în egală măsură pentru că nu ar fi un arhitect, ci mai ales un "sculptor de monumente", Niemeyer a fost şi continuă să fie elogiat în lumea întreagă, fiind considerat unul dintre cei mai mari arhitecţi contemporani şi ai secolului al XX-lea.

Cele mai cunoscute opere ale longevivului arhitect brazilian sunt probabil clădirile publice pe care acesta le-a proiectat şi realizat pentru oraşul Brasília, considerat în întregimea sa de UNESCO drept un patrimoniu cultural al umanităţii.



Cariera lui viaţa lui Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer şi-a început cariera în anii 1930, când Brazilia încă se inspira din arhitectura neoclasică europeană şi exista o preferinţă pentru casele ornate ca nişte palate.

Şi-a câştigat celebritatea ca arhitect al principalelor clădiri guvernamentale în capitala futuristică Brasilia, inaugurate în 1960. Proiectele sale îndrăzneţe au făcut din Brasilia un simbol al arhitecturii moderne.

Niemeyer, prieten apropiat al liderului cubanez Fidel Castro, a colaborat şi cu arhitectul de origine elveţiană Le Corbusier - al cărui elev a fost - la clădirea ONU din New York.

Arhitectul brazilian a continuat să lucreze la noi proiecte până la începutul acestui an şi spunea mereu că se simte inspirat de rotunjimile trupurilor femeilor braziliene. De altfel, şi-a dezvoltat un stil distinctiv marcat de curbe îndrăzneţe.

"Când ai un spaţiu mare de cucerit, curbele sunt o soluţie naturală", obişnuia să spună acesta. "Am scris odată un poem despre curbă. Curbele le descoperi în munţii ţării mele, în sinuozităţile râurilor, în valurile oceanului şi pe trupul iubitei mele", mai spunea Niemeyer.

Stilul său nu era pe placul tuturor, unii reproşându-i lipsa de fucţionalitate a clădirilor.

În timpul dictaturii militare din Brazilia, Niemeyer a fugit în Franţa, unde şi-a construit o carieră de succes, obţinând, în 1988, prestigiosul Pritzker Prize.

De-a lungul carierei, Niemeyer a creat peste 600 de clădiri - muzee, monumente, şcoli, biserici.



"Viaţa nu e tot timpul amuzantă"

În 2011, a lansat o carte în care vorbea despre fascinaţia pentru biserici, deşi era un ateu convins.

"Când eram mic, locuiam cu bunicii, iar ei erau atât de credincioşi, încât făceau slujbe în casă. Deşi comunist, am crescut cu ideea potrivit căreia catolicii sunt buni şi vor o lume mai bună", a declarat atunci Niemeyer pentru cotidianul O Dia, cu ocazia lansării de la Rio de Janeiro a volumului "Bisericile lui Oscar Niemeyer".

Primul său mare proiect a fost tocmai biserica Pampulha din Belo Horizonte, finalizată în 1943, despre care renumitul arhitect spunea că este una dintre construcţiile lui preferate.

Niemeyer a mai declarat atunci că există încă anumite lucruri pe care doreşte să le realizeze şi a vorbit despre "un frumos proiect pentru Copacabana".

"Ne naştem având cu noi o dată a morţii (...) viaţa nu e întotdeauna amuzantă (...) mi-ar plăcea ca lumea să fie generoasă, dar e perversă (...). Singura modalitate prin care poţi să-i faci faţă este să ai inima deschisă", a mai declarat atunci acest fost militant comunist.

"Cineva m-a întrebat odată ce cred eu despre viaţă. I-am răspuns: atât timp cât am o femeie lângă mine, fie ce-o fi!", a glumit el, în prezenţa celei de-a doua soţii a lui, Vera Lucia Niemeyer, cu care s-a căsătorit la vârsta de 98 de ani.



Pe 15 decembrie, arhitectul Oscar Niemeyer urma să împlinească 105 ani.

Primarul oraşului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a instituit trei zile de doliu în localitatea natală a lui Niemeyer.

Se pare că arhitectul va fi înmormântat vineri.

O slujbă în memoria sa va avea loc la palatul prezidenţial din Brasilia joi, ca urmare a unei decizii luate de preşedintele brazilian Dilma Rousseff.




 

 

×
Etichete: Dilma Rousseff
x close