Harriet Beecher Stowe – aboliţionistă şi scriitoare americană
Romanul scris de Stowe, Coliba Unchiului Tom (1852) , înfăţişează viaţa afro-americanilor sub sclavie. Romanul a fost foarte bine primit în SUA şi Anglia, dar a atras ura celor din sudul Statelor Unite care erau în favoarea sclaviei. Când a întâlnit-o pe Stowe, Abraham Lincoln i-a spus: “Deci aceasta este mica bătrănă care a început acest nou război!”
Emmeline Pankhurst – a luptat pentru dreptul femeilor de a vota
În 1858, când s-a născut Emmeline Pankhurst, femeile aveau puţine drepturi în Marea Britanie şi nu li se permitea să voteze. Emmeline şi cele două fiice ale ei și-au dedicat viața obținerii dreptului la vot pentru femei. Au dezvoltat strategii, şi-au organizat susţinătorii într-un grup de presiune, au participat şi organizat marșuri de protest, legându-se chiar cu lanțuri de gardurile clădirilor publice pentru a-și populariza cauza.
De asemenea, au realizat diferite produse pentru a face publicitate și pentru a strânge bani pentru această cauză. În 1918, după o campanie lungă și înverșunată, femeilor cu vârste de peste 30 de ani li s-a dat dreptul la vot.
Anne Frank - figură-simbol a victimelor naziştilor
Victimă a genocidului nazist din al Doilea Război Mondial, fata evreică de origine germană este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ţinut în ascunzătoarea sa din Amsterdam, înainte de a fi arestată. Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, este considerat un document istoric al Holocaustului. Anne Franck este o figură-simbol a victimelor naziştilor.
Simone de Beauvoir – simbol al feminismului francez
Simone de Beauvoir a fost o eseistă, scriitoare şi o figură de marcă a existenţialismului şi a feminismului în Franţa, militantă a mişcării intelectuale contestatare de după război. Simone de Beauvoir este autoarea cărţii „Al doilea sex”, lucrare ce analiza felul în care femeile au fost tratate şi percepute de-a lungul istoriei. Volumul a fost inclus pe lista cărţilor interzise de Vatican.
Rosalind Franklin - A fost un biofizician britanic care a contribuit semnificativ la înțelegerea structurilor fine moleculare ale ADN-ului, ARN-ului şi virusurilor.
Descoperirea structurii ADN-ului i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă modul în care informația genetică este trecută de la părinti la copii.
Billie Jean King – legendă a tenisului
Billie Jean King este o jucătoare profesionistă de tenis, câştigătoare a 12 turnee de Grand Slam la simplu şi încă 27 la dublu.
Wangari Maathai - Luptătoare africană pentru protejarea mediului înconjurător
La 8 octombrie 2004, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru „contribuția sa la dezvoltarea democrației și menținerea păcii”, întrucât „pacea nu poate exista fără un mediu înconjurător în bună stare funcțională”.