Antena 3 CNN Life Oameni Români, buni europeni. Poliţiştii de la Serviciul Omoruri, pe urmele criminalilor

Români, buni europeni. Poliţiştii de la Serviciul Omoruri, pe urmele criminalilor

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 10:49 07 Noi 2013 Modificat la 10:49 07 Noi 2013
Români, buni europeni. Poliţiştii de la Serviciul Omoruri, pe urmele criminalilor
Foto: jasonirwin.ca
Au văzut sute de morţi. Au audiat tot atâţia criminali. Însă, pentru ei, misiunea cea mai grea este să le promită rudelor celor ucişi că vor găsi criminalul.

Sunt oamenii care merg, nevăzuţi, în urma morţii. Sunt mânaţi înainte doar de nevoia de a păstra străzile sigure pentru noi toţi. Sunt poliţiştii de la Serviciul Omoruri din Capitală.

Campania "Români buni Europeni", iniţiată de Antena 3, îi aduce în prim-plan, acolo unde le este locul. Timp de o lună veţi vedea români aproape neştiuţi, care fac din ţara noastră o altfel de ţară, o Românie aşa cum ne-o dorim cu toţii.

Astăzi vi-i prezentăm pe cei care-şi riscă viaţa în fiecare zi, pentru siguranţa noastră.

O mână de oameni şi câteva birouri. Probabil că mulţi îşi imaginează că la Omoruri e ca-n filme, spun ei. Dar nu e aşa. Ei sunt poliţiştii care descoperă ce poate să facă un om când vede negru în faţa ochilor şi ucide.

În România, la crimă se ajunge cel mai des din cauza geloziei, din cauza băuturii sau pentru bani. La fel e şi-n restul ţărilor europene, mai ales când suspecţii sunt români. Ucid şi se întorc acasă, unde se ascund şi trăiesc cu senzaţia că nu vor fi prinşi dacă au trecut graniţa. Iar cei care-i caută şi îi găsesc sunt poliţiştii de la Omoruri.

Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri la care poliţiştii români de la Omoruri au lucrat a fost - Mailat, românul care în octombrie 2007 a îngrozit Italia. Giovana Reggiani a fost violată şi ucisă în bătaie pentru un telefon mobil. Poliţiştii italieni aveau suspectul, dar nu şi probe.

Telefonul mobil recuperat şi declaraţia martorului au fost elementele-cheie care au dus la condamnarea lui Mailat.

Pe viaţă a fost condamnat şi autorul unei crime din Dortmund. În decembrie 2008, ajutat de trei complici români, bărbatul a dat o spargere. Cei patru au furat peste patru kilograme de aur dintr-o bijuterie. Au luat prada şi s-au refugiat în România. În urma lor au lăsat o crimă şi o tentativă de omor. Cei patru români au fost localizaţi, filaţi şi săltaţi de ofiţerii de la Omoruri.

Cel mai recent caz, dar şi cel mai răsunător, rămâne cel al lui Vitalie Proca. În noiembrie anul trecut, un tânăr din Vitan a fost mitraliat de un individ cu un Kalasnikov şi un Macarov.

Autorul a fost Vitalie Proca, cetăţean moldovean cu crime la activ. Un asasin plătit care greşise ţinta. Acelaşi asasin care în martie 2012 a încercat să ucidă un bancher rus la Londra. Poliţiştii britanci l-au scăpat atunci printre degete. Moldoveanul a fost arestat la Moscova în februarie 2013 în baza înformaţiilor obţinute de ofiţerii români, informaţii care au dus şi la rezolvarea tentativei de asasinat din Londra.





×
x close