Antena 3 CNN Life Oameni Români buni europeni. Cristi Puiu, regizorul care a dus numele ţării noastre în întreaga lume

Români buni europeni. Cristi Puiu, regizorul care a dus numele ţării noastre în întreaga lume

1 minut de citit Publicat la 09:31 26 Noi 2013 Modificat la 09:31 26 Noi 2013
Români buni europeni. Cristi Puiu, regizorul care a dus numele ţării noastre în întreaga lume
Se spune despre el că a inaugurat noul val românesc în cinematografie. Şi este unul dintre românii care a dus numele ţării noastre în întreaga lume. Până şi pe americani i-a uimit cu filmele sale. Cristi Puiu, căci despre el este vorba,  e regizorul român care a înălţat cinematografia românească la standardele la care merită. Un român bun european.

Filmele lui Cristi Puiu au adus numele României pe buzele străinilor. Până si agentul actorului Robert Newman i-a propus o colaborare. Preţul colaborării însă era mult prea mare. Însemna să renunţe la România.

Cristi Puiu a fost dintotdeauna îndrăgostit de artă. Mai întâi de pictură şi de abia la sfârşitul anului I de facultate, în Elveţia, a descoperit ce înseamnă cu adevărat să faci un film. Şi când a învăţat suficient s-a întors în ţară ca să revoluţioneze, într-o anumită manieră, cinematografia românească.

Multe uşi închise şi multe obstacole. Cu toate acestea, optimismul şi încrederea în ideile sale au fost mai presus. În 2001, a debutat ca regizor cu filmul "Marfa şi banii", film ce a primit numeroase premii internaţionale.  A continuat cu un film de scurt-metraj, "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" în 2004, film de asemenea premiat.

Un an mai târziu, în 2005, a făcut al doilea lung-metraj: "Moartea domnului Lăzărescu", film cu multe premii internaţionale. La fel de apreciat a fost şi "Aurora", un lungmetraj de ficţiune.

Despre filmele lui Cristi Puiu au scris şi jurnaliştii de la BBC, care au lăudat progresele făcute de filmul românesc în ultimii ani.



×
x close