Antena 3 CNN›Life›Oameni›
Redefinirea fericirii. Oamenii care încearcă să demonstreze că banii nu te fac mai fericit
Redefinirea fericirii. Oamenii care încearcă să demonstreze că banii nu te fac mai fericit
1 minut de cititPublicat la 10:51 19 Oct 2012Modificat la 10:51 19 Oct 2012
Foto: mikeyssmail.wordpress.com
Oamenii din statele capitaliste cresc şi trăiesc într-o cultură care ridică în slăvi individualismul şi defineşte succesul în funcţie de cât de valoroase sunt obiectele deţinute. În ciuda acestor informaţii, psihologii consideră că abordarea consumeristă rezultă în nefericirea multor persoane.
În acest context, există din ce în ce mai multe persoane care încearcă să sfideze ideea potrivit căreia „consumerismul=fericire” prin încercarea de a consuma cât mai puţin.
Annie Leonard combate ideea consumerismului prin intermediul proiectului „The Story of Stuff”. Explorând îngrijorările referitoare la justiţia socială care se intersectează cu ciclul de viaţă al unui produs, Leonard arată efectele negative ale obieiurilor contemporane.
Regizorul Tom Shadyac şi-a schimbat stilul de viaţă luxos de la Hollywood cu unul mai simplu, dar care îl face mult mai fericit. Shadyac a renunţat la vila sa pentru o casă mobilă şi a utilizat banii câştigaţi din industria cinematografică pentru a construi un adăpost pentru persoanele fără locuinţe. El a sintetizat noul său mod de viaţă în documentarul „I Am”.
Un alt militant pentru reducerea consumerismului este Graham Hill. El a explicat în cadrul unui discurs că, deşi americanii consumă din ce în ce mai mult, nivelul lor de fericire rămâne acelaşi.