Povestea lui Sir Nicholas Winton începe în 1938, pe când avea 29 de ani şi credea că lumea este a lui. Făcea parte dintr-o familie înstărită şi se bucura de luxul şi eleganţa vremurilor. Tocmai se pregătea să plece la ski în Elveţia, când un telefon primit de la un prieten avea să îi schimbe viaţa pentru totdeauna.
Martin Blake, amicul său, l-a chemat să vină în Praga, pentru că avea nevoie de ajutorul său. Nicholas nu a stat pe gânduri şi a plecat imediat. Pentru ca naziştii ocupaseră mare parte din Cehoslovacia, Winton şi-a dat seama că întrega ţară va cădea în curând sub ocupaţia nemţilor, iar acest lucru nu avea să aducă nimic bun.
"În călătoriile prin oraş am văzut taberele de refugiaţi, iar un lucru m-a şocat de-a dreptul: privirea din ochii copiilor. Micuţii erau trişti, murdari, îngheţaţi şi foarte speriaţi. Şi atunci mi-am dat seama că trebuie să fac ceva", declara Nicholas.
Astfel a pus bazele primei organizaţii din Praga, care a salvat sute de copii din ghearele lagărelor naziste. Prima dată biroul a fost în camera de hotel în care stătea, apoi după ce a văzut că este din ce în ce mai căutat, Nicholas a închiriat o clădire în Praga, iar mii de părinţi veneau şi predau actele copiilor lor lui Nicholas, care apoi organiza transporturi care îi scoteau pe micuţi din ţară.
După acest model, Sir Nicholas Winton a reuşit să salveze viaţa a 669 de copii.